Na americký trh dorazila poslední „přírodní“ novinka v boji proti menstruačním bolestem. Nejedná se však o rybí tuk ani nahřívací láhev, nýbrž o „konopné tampony“ aplikované v moderní formě čípků. Nový přípravek podle zkušeností uživatelek pomáhá při menstruačních křečích a bolestech zad. 

Tampony určené na menstruační bolesti začala vyrábět kalifornská firma Foria. Ta je známá svou nabídkou lubrikantů a dalších produktů s obsahem konopí, které mají zmírnit ženské potíže, stimulovat libido, ale nenavodit psychoaktivní účinky.

Neschváleno, ale už pomáhá

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv konopné tampony dosud neschválil a zatím neproběhlo ani jejich klinické testování, přesto recenzentky na internetu už dnes tvrdí, že jim ulevují při menstruaci, bolestech v kříži a také že účinkují déle než klasická analgetika.

Jedna z žen uvádí, že jí během dvaceti minut od zavedení zmizely křeče. Podle dalších názorů mají tampony velmi příjemnou vůni připomínající těsto na sušenky. Jiná uživatelka píše: „Po částečném odstranění dělohy se mi vrátila endometrióza. Když propukne naplno, vypadám, jako bych byla těhotná, dostanu zánět močového měchýře a kromě toho všeho trpím mučivými bolestmi. Konopné tampony jsou však jedna z mála věcí, které mi přinášejí úlevu.“

„Až díky nim se mi podařilo zabránit zhoršujícím se bolestem, křečím a pocitům bodání v pochvě,“ informuje o účincích další žena jménem Megan, která si předtím stěžovala na nesnesitelné bolesti.

Stránky firmy ovšem prozrazují i „druhou stranu mince“. Jedno balení obsahující čtyři tampony přijde v přepočtu zhruba na 1000 korun. Dále se na nich dočtete: „Konopí coby přirozený prostředek zmírňující doprovodné příznaky menstruace má za sebou dlouhou a bohatou historii. Naší snahou je zprostředkovat tyto silně léčivé vlastnosti všem ženám a současně využívat moderní extrakční metody, které budou standardizovat čistotu a účinnost získaného produktu, a tím pádem zaručovat jeho bezpečné a dostupné užívání.“

Kanabinoidy bez rauše

Foria dále uvádí, že ženy mohou konopné tampony užívat současně s klasickými. Radí, že v takovém případě mají nejprve zavést ten konopný, patnáct minut počkat a následně zavést menstruační tampon. Lék se skrze poševní stěny okamžitě vstřebá do krevního oběhu, načež přichází ke slovu kanabinoidy. Ty svým působením na nervy dělohy, děložního hrdla a vaječníků údajně zastaví bolesti a uvolní svalstvo ženských pohlavních orgánů.

Konopné tampony se vyrábějí z kakaového másla, které má rovněž zdraví prospěšné účinky, destilovaného konopného oleje a kanabinoidů, především CBD (kanabidiol), jenž má řadu léčebných vlastností. A na rozdíl od psychoaktivního THC nezpůsobuje žádné změny vědomí. V současnosti jsou tampony k dispozici pouze ve státech Colorado a Kalifornie, ale vzhledem k vyloženě pozitivním recenzím se určitě brzy dočkáme podobných přípravků i v Evropě a České republice.

foto: TheHeartySoul.com, zdroj: Independent