Několik centimetrů od bodu G se nachází dosud málo prozkoumaný bod A. Jedná se o erotogenní oblast na přední stěně pochvy, jejíž název pochází z vědeckého termínu anterior fornix erogenous zone. Vše, co potřebujete o bodu A vědět, popsala pro magazín Goop neurovědkyně a editorka Denise Johnová, PhD.

Zmíněná oblast v pochvě je známá také jako hluboká zóna, říká sexuoložka Joy Berkheimerová, LMFT, PhD, jelikož je to skutečně nejhlubší místo ve vagíně v prostoru před děložním čípkem – asi 10 až 12 cm za otvorem pochvy. Podobně jako zbytek poševní stěny má i oblast zvaná bod A hladký povrch.

První výzkum o bodu A publikoval roce 1997 doktor Chua Chee Ann, když zkoumal možné způsoby, jak zvýšit sexuální potěšení u žen, které při sexu zažívaly bolest a nepříjemnou suchost. Zjistil, že stimulace této konkrétní zóny výrazně podporuje vaginální vlhkost, celkové vzrušení a orgasmy u žen. Ale pozor na vysoká očekávání, takové výsledky totiž nejsou samozřejmostí. Podle Berkheimerové vždy záleží na těle každé ženy a na tom, co konkrétně přináší potěšení. Chcete-li ze svého průzkumu bodu A vytěžit maximum, existuje několik doporučení.

O samotě

„Doporučuji první pokusy o nalezení bodu A podnikat o samotě. Jakmile budete mít pocit, že vaše objevování bylo úspěšné, pomozte svému partnerovi či partnerce nacítit rychlost pohybů i hloubku, která vám dělá dobře,“ říká Berkheimerová a doporučuje používat sexuální pomůcky, protože prsty obvykle nestačí. „Na vibrátoru nezapínejte vibrace, dokud nebudete plně vzrušené a nebudete vědět, že jste ono místo našly,“ radí sexuoložka.

Stimulace bodu A výrazně podporuje vaginální vlhkost, celkové vzrušení a orgasmy u žen.

Bod A se nachází těsně před děložním čípkem – je tudíž velmi hluboko a v maximálně citlivé oblasti. Pokud nezapojíte dostatek lubrikantu, může být objevování i bolestivé, místo aby se dostavil pocit blaženého vzrušení. Proto Berkheimerová radí s lubrikantem skutečně nešetřit a postupovat velmi pomalu a trpělivě.

Různé polohy a opakování

Pro sólovou (i partnerskou) stimulaci bodu A je nejlepší ležet na zádech se stehny opřenými o břicho. Jiné polohy, jako je například obrácená kovbojka, kdy je žena nahoře a zády, nebo poloha zezadu na všech čtyřech, jsou podle sexuoložky také vhodné. Bod A můžete stimulovat i při análním sexu, a to jen pár centimetrů nahoře v konečníku. Stěna oddělující konečník a vaginální kanál je dostatečně tenká, takže příjemnou stimulaci ucítíte i v pochvě.

Pro některé ženy je podle Berkheimerové bod A intenzivní zónou potěšení – s často okamžitým nástupem orgasmu – ale pro mnoho jiných žen může stimulace erotogenní zóny trvat 20 nebo i více minut, než se vůbec vzrušení č orgasmus dostaví. Proto lékařka radí trpělivost a vytrvalost. Dopřejte si dostatek času a nespěchejte na sebe. „Pokud se na poprvé nevzrušíte vůbec, můžete to zkoušet dál, někdy potěšení přijde až s opakováním,“ doporučuje Berkheimerová.

Související…

Milování bez vyvrcholení? Nové poznatky o chtíči odhalují tajemství anorgasmie
Dominika Glaserová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com