Letošní lyžařská sezóna má sice přestávku, ale někde si sněžná děla neodpočinou ani v létě. Ve Švýcarsku se rozhodli s jejich pomocí bojovat proti důsledkům globálního oteplování a zachránit tající alpské ledovce.

Rozpouštějící se plochy vysokohorských ledovců jsou, jak známo, jedním z indikátorů toho, že se na naší planetě skutečně mění klimatické podmínky. I když se zdá, že nemáme velké šance bojovat s přírodou, která se bouří proti tomu, jak s ní v posledních desetiletích zacházíme, vědci to nevzdávají a neustále vymýšlejí triky, jak zkusit tento problém vyřešit a oteplování alespoň zpomalit.

Dlouholeté zkušenosti ukazují, že navzdory snaze různých mezinárodních ekologických skupin a osvícených vědců po celém světě, nejsme schopni se s klimatickými změnami poprat na globální úrovni. Proč to tedy nezkusit na té lokální? Aspoň tak na to pohlížejí ve Švýcarsku, kde využili poznatků Johannese Oerlemanse a jeho kolegů z univerzity v nizozemském Utrechtu.

Ledovec na Morteratschi je důkazem o globálním oteplování, od roku 1860 se zmenšil o 2,5 kilometru

Na základě jejich výzkumů se Švýcaři rozhodli udělat něco pro záchranu svých proslulých ledovců. Využít k tomu chtějí právě sněžná děla, která během zimní sezóny vylepšují stav sněhové pokrývky na sjezdovkách a běžeckých tratích.

Národnímu pokladu jde o „život“

Testování celého projektu začne na ledovci Morteratsch, který je populární turistickou atrakcí a Švýcaři ho považují za národní poklad. Jenže vlivem klimatických změn se tento poklad ročně zmenší až 40 metrů, takže už dávno není jeho délka 8,5 kilometrů, jako tomu bylo v roce 1860, ale pouhých 6 kilometrů.

O záchranu ledovce se tedy letos v létě pokusí čtyři až pět tisíc sněžných děl, která na něj ještě během léta chrlit vrstvu sněhu, a chránit tak jeho horní vrstvu před působením slunečních paprsků. A možná se dokonce naplní vize nejoptimističtějších glaciologů, že by "přichlazovaný" ledovec mohl opět začít dorůstat.

foto: Shutterstock, zdroj: Live Science