Zakladatelkou a jednatelkou firmy České Ghíčko je původem zdravotní sestra Andrea Dostálová. Kde vznikl nápad vyrábět v Čechách přepuštěné máslo, prozradila sympatická maminka tří dětí v exkluzivním rozhovoru pro Flowee.

V dnešní době je v podstatě trendem zajímat se o své zdraví. Mnozí z nás zjistili, že klasická medicína mnohdy nestačí či zkrátka nepomůže. Tak se uchylujeme k přírodním cestám a vracíme ke starým zvykům, abychom předešli civilizačním chorobám, nepříjemným onemocněním nebo vyléčili a očistili náš organismus. Jedním takovým zázrakem je i indické ghí neboli přepuštěné máslo. Živočišné tuky jsou pro lidské tělo velmi prospěšné (což ostatně dokazují mnohé vědecké výzkumy) a přepuštěné máslo je bezpochyby jejich králem. 

Andrea Dostálová je zakladatelkou a jednatelkou firmy České Ghíčko.

Výrobní proces

Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla, které se musí opravdu dlouho vařit. Jak se zahřívá, tak se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysráží a zkaramelizováním se dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí, nadávkuje do sklenic a máme čistý máselný tuk. „Na začátku je máslo a na konci už se jedná o úplně jiný produkt. Tím výrobním procesem se změní jeho vlastnosti a finální „ghíčko“ je vhodné ke smažení, vaření, dušení i pečení. Nemusí se skladovat v lednici, protože vydrží i velmi vysoké teploty, a hlavně je velmi chutné a zdravé,“ upřesňuje Andrea.

Východní medicína

Čistý máselný tuk vyráběly už naše babičky, ale pouze z čistě praktických důvodů. „Na druhé straně zeměkoule – v Indii a na Východě – existuje medicína známá jako ájurvéda, která zná přepuštěné máslo pod názvem ghí. Používá ho k léčebným účelům a je to alfa a omega celé medicíny,“ dodává zakladatelka firmy České Ghíčko