Podle nizozemských vědců bude polovina Evropanů v polovině století krátkozraká. Pokud nechcete, aby se mezi ně zařadily i vaše děti, vemte jim mobily a pošlete je hrát si ven.

Krátkozrakost si běžně spojujeme s vyšším věkem, ale už dávno neplatí, že by se týkala jen lidí, kteří se blíží důchodovému věku. Sledování televize, několikahodinové civění do monitorů počítačů i na displeje chytrých telefonů si vybírá svou daň a krátkozrací čtyřicátníci jsou docela běžným jevem. Jenže u počítačů a televizních obrazovek tráví dlouhé hodiny i děti a moderní technologie ničí jejich zrak ještě rychleji než u dospělých.

Ohroženi slepotou

Doktorka Caroline Klaver a její kolegové z lékařského centra Erasmus University v Rotterdamu studovali několik let téměř šest tisíc dětí, které žijí v městském prostředí a podle toho vypadají i jejich životní návyky.

Mnoho hodin stráví ve škole, kde dnes už běžně používají počítače i během výuky. Ve volném čase většina z nich hraje počítačové hry, chatuje s kamarády nebo kouká na televizi. Lékaře tak vlastně ani nepřekvapilo, že kolem 2,5 % prvňáčků musí nosit brýle, protože nevidí nablízko.

Zrak ostatních dětí se rychle zhoršuje i v dalších letech, takže lze očekávat, že polovina z nich bude kolem třicítky potřebovat ke čtení a k práci na počítači brýle. A pětina z nich se octne v rizikové skupině, které hrozí ve vyšším středním věku a ve stáří dokonce oslepnutí.

Zdravé jídlo a pobyt na vzduchu

Lze tomuto trendu nějak zabránit? Nabízí se dnes v podstatě už nerealizovatelné řešení: žít bez moderních technologií, ale dětský zrak zhoršují i jiné faktory – stres, stravovací návyky a hlavně životní styl.

Současné děti by měly jíst více potravin obsahujících látky, které zlepšují zrak, jako jsou ryby z chladných moří, vejce, ořechy, hroznové víno, mrkev, špenát, česnek a cibule. Ale především by měly trávit denně minimálně dvě hodiny venku.

I městské děti mohou být častěji v přírodě. Stačí, když je rodiče budou brát na výlety

Oči chtějí kyslík

Význam pobytu na zdravém vzduchu a s ním spojeným pohybem je všeobecně známý. Ale dnešní děti tráví při aktivitách pod širým nebem mnohem méně času než třeba chovanci amerických věznic. Pro některé z nich představuje pohyb venku jen cestu do školy a zpět, pokud je do ní ovšem nevozí rodiče.

Jenže právě venkovní pohybové aktivity jsou důležité nejen pro dětskou imunitu, fyzickou kondici a jako prevence obezity, ale prospívají i jejich očím. Jen venku je totiž přirozené světlo, které nedoformuje zrak, a hlavně dostatek kyslíku, který oči také potřebují. Přirozený pohyb zlepšuje krevní oběh, potažmo cirkulaci krve v očních tkáních. Venku existuje také mnohem více podnětů, které musí děti sledovat, a trénovat tak své oči.

Výmluvy na městský život

Častou výmluvou "městských" rodičů je argumentace, že vesnické děti mají více příležitostí si svůj pobyt venku v bezpečí užít a ve městech jsou tyto možnosti omezenější. To je do jisté míry pravda, ale tato situace není neřešitelná.

I rodiče ve městě mohou pro své potomky najít kroužky, kde se většina aktivit odehrává venku, stejně tak se pro ně mohou pokusit najít školky a školy, které nabízejí i venkovní aktivity. A hlavně by i rodiny z měst měly vyrážet na společné procházky a výlety, které dětem, ale i rodičům poskytnou mimo jiné příležitost prožít báječné chvíle s rodinou.

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail