Přestože sníh a mráz jsou často nečekanými a nevítanými hosty, nenechávají za sebou jen dílo zkázy, ale ti, kteří se s jejich studeným objetím musí vypořádat, mají často šanci vidět nečekanou podívanou. Podívejte se, jak to vypadá, když udeří tvrdá zima a jindy obyčejné oblasti po celém světě se změní na místa jako z pohádky.

Severovýchod USA zasáhl na začátku roku 2018 mrazivý cyklón, který způsobil extrémně nízké teploty kolem -40 °C. Reportér New York Times, který byl do dané oblasti vyslán, vypověděl, že mrazivý vítr „bere dech a zmrazuje řasy“.

O tom, že příroda má občas smysl pro humor a dokáže nemile překvapit, jsme se mohli přesvědčit i v roce 2016, kdy sníh zasypal alžírské město na Sahaře Ain Sefra. Tak i toto místo po 37 letech zažilo bílé Vánoce a lidé se „těšili“ z metrových závějí. 

I u nás v České republice jsme extrémní teploty zaznamenali, konkrétně v únoru v roce 1929 bylo v jihočeských Litvínovicích naměřeno rekordních -42,2 °C. K celosvětovému rekordu však stále máme daleko. Ten byl změřen v prosinci 2013 na Antarktidě, kde teplota klesla až k -94,7 °C. 

Jak třeskutý mráz dokáže proměnit místa po celém světě k nepoznání, si můžete prohlédnout v galerii. 

foto: Profimedia, zdroj: Profimédia