Sladkost bez laktózy, cukru a lepku, kterou navíc nemusíte péct? Vyzkoušejte třeba třívrstvý cheesecake s jahodami, borůvkami, banány a datlrmi. Nejenže vypadá i chutná úžasně, ale také je neuvěřitelně jednoduchý.

Žádné vysušené ani popraskané těsto, žádné pracné natírání polevy. Tenhle zákusek zvládnete i v případě, že se neřadíte mezi krále či královny pečených dobrot. Všechny ingredience jednoduše rozmixujete a hotovo. Navíc si díky nulové teplené úpravě zachovají většinu živin. Tak hurá do "pečení".

Na jeden úžasný cheesecake budete potřebovat:

Základ

1 a ½ hrnku mandlí

2 a ½ hrnku datlí (nejlépe Medjool)

Prostřední vrstva

2 přezrálé banány

2 hrnky kešu oříšků

½ hrnku javorového sirupu

1/3 hrnku čerstvého jablečného moštu

1 lžička mleté skořice

Vrchní vrstva

1 banán

1 hrnek čerstvých borůvek

1 hrnek jahod

4 datle

1 lžíce javorového sirupu

1 lžička mleté skořice

Postup:

Než začnete s přípravou, oloupejte banány, nakrájejte je na plátky a vložte spolu s borůvkami alespoň na tři hodiny do mrazáku. Nepoužívejte mražené borůvky, protože obsahují velké množství vody a směs by byla moc řídká. Na stejnou dobu namočte do vody kešu oříšky.

Nyní můžete začít s přípravou základu. Do robotu nasypte mandle a rozmixujte nadrobno, poté přidejte vypeckované mandle a znovu mixujte, dokud nevznikne lepkavá směs. Tu poté přemístěte do dortové formy, pořádně upěchujte a vložte do mrazáku.

Pak vložte všechny ingredience na prostřední vrstvu do robotu a opět mixujte, až se vytvoří hladká směs. Základ vyndejte z mrazáku, tři čtvrtiny namixované směsi nalijte k základu a vraťte zpět do mrazáku. Zbývající čtvrtinu směsi nechte v robotu.

Počkejte asi 20 minut, aby dort pořádně ztuhl, a můžete finišovat. Do mixéru ke zbytku předchozí směsi přidejte všechny ingredience na třetí vrstvu, mixujte dohladka a nalijte na dort. Nakonec celé dílo vraťte zpět do mrazáku a před podáváním nechte ještě dvě až tři hodiny ztuhnout. Dobrou chuť!

foto: Shutterstock