Domácí krtkův dort je stokrát zdravější než ten kupovaný, navíc skvěle chutná. Lze jej vyrobit i ve veganské variantě, takže i alergici na laktózu mají zelenou.

Banány, čokoláda a lahodná náplň, to je jedna z nejoblíbenějších sladkých kombinací. Asi právě proto se krtkův dort stal jedním z nejoblíbenějších. Jeho zdravotní prospěšnost je však věc druhá. Vyzkoušejte odlehčenou domácí alternativu, která je stejně dobrá a navíc bez zbytečných umělých přísad. 

Na domácí krtkův dort budete potřebovat:

160 g celozrnné špaldové mouky

100 g polohrubé bílé mouky

80 g třtinového cukru

25 g kakaa

230 ml rostlinného mléka

60 ml slunečnicového oleje

2 banány

kypřicí prášek

jedlá soda

sůl

A ještě náplň:

400 ml vychlazeného kokosového mléka

30 g agávového sirupu

2 sáčky škrobového ztužovače šlehačky

100 g hořké čokolády

Postup:

V míse smícháme oba druhy mouky, přidáme cukr, kakao, ½ lžičky jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku a špetku soli. Přidáme mléko a slunečnicový olej, zamícháme a nalijeme do vymaštěné dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm). Pečeme půl hodiny na 180 °C. Korpus necháme vychladnout a poté do něj vydlabeme mělkou misku, drobečky necháme na konečné posypání. Banány podélně rozkrojíme a naskládáme dovnitř.

Z kokosového mléka použijeme pouze tuhou část, kterou ušleháme se sirupem a ztužovačem. Hořkou čokoládu nastrouháme a vmícháme do krému, který následně navrstvíme na banány. Zbylé rozdrobené těsto nasypeme navrch a přimáčkneme. Dáme vychladit alespoň na 3 hodiny. Dobrou chuť.

foto: Shutterstock, zdroj: Kauchařkazesvatojanu.cz