Zatímco ve zbytku světa se o lidských extrementech příliš nemluví a konverzace o nich je spíše záležitostí domova, kde bydlí děti či gastroenterologové, v Koreji je to téma veselé, zábavné a hojně řešené.

Hovínko, lejno, trus, stolice stočená do tvaru zmrzliny je v Jižní Koreji považována za štěstí a cokoliv v tomto tvaru je považováno za dobrý vtip. Lidské exkrementy se v téhle zemi těší pozornosti a vážnosti, mají své muzeum nazvané Poopoo Land a emoji ve tvaru smějícího se či mračícího hovínka má původ právě z tohoto poloostrova. Exkrementy hrály roli v korejské tradiční medicíně. Nebyla to žádná příčina ke studu, lidská lejna se zkrátka vracela do přírody, hnojily se jimi záhony.

V Soulu je dokonce kavárna jménem Ddo-ong (dong je slovo pro hovínko), podává se tu caffé latté do hrnku tvaru záchodové mísy a k tomu houstička ve tvaru, samozřejmě, vtipného exkrementu.

Denní nabídka jedné soulské restaurace.

 

Je také možné darovat zlaté hovínko jako přání štěstí a úspěchu.

Zlaté hovínko se v Koreji dává jako dárek s úmyslem popřát darovanému štěstí.

 

Jmenuje se Dongchimee, má na hlavě kopeček lejna nebo má místo hlavy rovnou hovínko, neustále mu teče z nosu a je to oblíbená postavička jihokorejské kreslené pohádky. Baví se tím, že sbírá a třídí hovínka a dělá s nimi různé věci.

Korejská oblíbená postavička Dongchimee neboli Pan Hovínko.

Dnes se nejčastěji s tvarem hovínka setkáte na ulici, kde se takto prodávají lívance plněné sladkou pastou z červených bobů. Tři kousky stojí zhruba 40 korun.

Oblíbené korejské koláčky ve tvaru hovínka.

 

foto: Wiki Commons, archiv flowee