Přijďte 30. dubna 2024 také oslavit Mezinárodní den jazzu společně s umělci, kteří svůj vyvolený žánr nevnímají jako rigidní hudební kategorii, ale naopak se ve své tvorbě nechávají ovlivnit hudebními a kulturními tradicemi ze všech koutů světa. Na letošním Open Air festivalu představí německou klubovou scénu nu-jazzová Jazzanova. Dále vystoupí česká rapová legenda Prago Union za doprovodu žesťového uskupení Krotitelé Dechů a další kapely ze zahraničí – free jazzový Don Kapot z Belgie a folklorem inspirovaná Searching for Home z Německa.

Oblíbený jazzový Open Air festival letos slaví své sedmé narozeniny. Přímo na Karlově náměstí na Praze 2 se koná už posedmé. Datum konání festivalu má svoji vlastní symboliku – na 30. dubna totiž každoročně připadá Mezinárodní den jazzu, který vyhlásilo OSN a její organizace pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO. Open Air festival předchází sérii klubových koncertů pořádaných pod značkou Mladí ladí jazz, na které se fanoušci mohou těšit na podzim.

Jazz, rap i africký folklor

Návštěvníci se letos mohou těšit například na hosty z Německa. Skupina Jazzanova sestává z šesti berlínských DJs a producentů – Alexandera Barcka, Claase Brielera, Jürgena von Knoblaucha, Roskowa Kretschmanna, Stefana Leiseringa a Axela Reinemera. Společnými silami německou klubovou scénu od roku 1995 obohacují o mix nu-jazzu, chilloutu a jazz housu. Na své si ale přijdou i milovníci českého rapu v podání legendárních Prago Union. Jejich frontman a hlavní autor většiny textů Adam Svatoš aka Kato vystoupí na Mladí ladí jazz s živou kapelou, ke které se navíc připojí brass band Krotitelé Dechů.


Další hvězdou jazzového line-upu je belgické uskupení Don Kapot, jehož tvorba se pohybuje na pomezí free jazzu, afrobeatu a krautpunku. Jde o populární trojčlennou partu z Bruselu, kterou tvoří kytarista a baskytarista Giotis Damianidis, saxofonista a klávesista Viktor Perdieus a bubeník Jakob Warmenbol. Line-up uzavírá druhá německá kapela, Searching for Home, která zase kromě jazzu a fusion do svých vystoupení implementuje vlivy trapu a středovýchodního i afrického folkloru. Za tento přístup si vysloužila i vítězství v prestižní soutěži Jazzfruit.  

Návštěvníkům bude tradičně k dispozici i chill out zóna, kterou bude mít na povel hlavní mediální partner festivalu Český rozhlas Vltava. Jeho redaktoři odtud i z hlavní stage povedou rozhovory se zajímavými hosty letošního ročníku a budou všechny koncerty přenášet živě.

Mladí ladí jazz Open Air 2024 se uskuteční v úterý 30. dubna 2024 na Karlově náměstí. Vstup na festival je stejně jako v předchozích letech zdarma. Organizátory akce ale lze podpořit alespoň zakoupením virtuální vstupenky přes portál GoOut.cz.

Festival spolupořádá Městská část Praha 2 a záštitu nad ním převzali starosta Jan Korseska (ODS), radní pro kulturu Jaroslav Šolc (ODS) a za magistrát hlavního města taktéž radní pro kulturu, Jiří Pospíšil (TOP 09). Akci podporuje také Ministerstvo kultury ČR.

Související…

Simon Emmerson: Nejlepší hudba vzniká v otevřených, tolerantních společnostech
Zdeněk Strnad

foto: GoOut, zdroj: GoOut