Miliardy lidí jsou vystavené následkům nebezpečných jemných částic poletujících v ovzduší, známých pod názvem PM2,5. Povětšinou pocházejí z dieselových výparů a chemických reakcí mezi jinými znečišťujícími plyny. Mohou se usadit hluboko v plicích a způsobit řadu nejen plicních, ale i srdečních problémů. Vědci ale zjistili, že vitamíny skupiny B dokážou minimalizovat negativní následky působení znečištěného ovzduší na lidský organismus.

Částice PM2,5 jsou mikroskopicky malé, s průměrem menším než 2,5 mikrometry a dokážou změnit geny spojené s imunitním systémem. Vitamíny z řady B tomu alespoň částečně zamezí. Výzkumníci z USA zjistili, že po čtyřech týdnech užívání „béčka“ byly na deseti genových místech omezeny účinky prachových částic v ovzduší (PM2,5) o 28–76 %. B vitamíny učinily změny jak v epigenetických změnách, tak na úrovni mitochondrií.

Podle vědecké studie dokáže vitamín B zvrátit účinky působení znečištěného ovzduší na lidský organismus.

Geny jsou schopny změny

Vitamíny skupiny B nám dávají energii. Poskytují nezbytnou podporu neurotransmiterům a nervové tkáni. Pro účely studie byly používané vitamíny B6, kyselina listová (nebo B9) a B12. Zahrnutí kyseliny listové a B12 je zvláště zajímavé, protože se jedná o stavební kameny, které se podílejí na opravě DNA a metabolismu každé buňky v těle. To vše navzdory obecně zakořeněnému strachu, že jste-li nositelem genu určité choroby, tak jí automaticky onemocníte. Tak tomu totiž není. Geny jsou schopny změny.

Kolik vitamínu B potřebujeme?

Otázkou tedy je, jaké množství vitamínů B naše tělo za tímto účelem potřebuje, abychom kompenzovali následky znečištěného ovzduší, podporovali veškeré základní procesy v těle, udržovali své geny neporušené a ještě je vylepšovali? Vitamíny B můžeme produkovat ve střevech, což se ale nebude dít bez nápomoci správných potravin a správné střevní mikroflóry. Hladiny vitamínů B doplňuje čerstvé ovoce a zelenina v biokvalitě. Problémem však zůstává, že množství vitamínů v běžně dostupných potravinách stále klesá. Další překážkou může být schopnost trávicího systému vitamíny využít. Nedokonale fungující trávicí systém nedokáže vitamíny absorbovat a vytěžit z nich maximum. Napomoci v tomto mohou například přípravky na podporu trávení obsahující enzymy, které udržují a ozdravují střevní flóru. Probiotika, rakytník, psyllium, lněné semínko či potraviny pročišťující střeva, jako jsou celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina, čerstvá jablečná a citronová šťáva, přírodní bílý jogurt, aloe vera či zázvor.

Doplňky stravy kombinujte s potravinami, které podporují trávení, jako například luštěniny, aloe vera či zázvor.

Vitamíny proti kardiovaskulárním nemocem

To však nejsou jediné pozitivní účinky vitamínu B. Ukázalo se, že tento vitamín umí efektivně bojovat i s kariovaskulárními onemocněními. Podle výzkumu vedeného na Mailman School of Public Health kolumbijské univerzity v USA zdraví nekuřáci, kteří užívali doplňky stravy s vitamíny B, téměř zcela zvrátili negativní účinky působení znečištěného ovzduší na kardiovaskulární a imunitní systém. Vitamín B se tak řadí mezi efektivní zbraně v boji proti nástrahám životního prostředí 21. století.

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle