Tohle potřebuju ASAP. Na odpověď máte dvě minuty. Už musíme končit, v zasedačce bude další mítink... Jsou vám tyhle věty povědomé? Jestli už máte v pracovním – a možná i osobním – životě dost všeho spěchu, nervózního koukání na hodinky a pocitu, že nic nestíháte, vyrazte na akci, na které je na všechno času dost, a přitom se diskutuje o důležitých tématech.

Právě taková je totiž atmosféra na Broumovských diskusích – dvoudenním setkání, které proběhne 6. a 7. listopadu a jehož hlavním tématem je letos Vize vzdělanosti. Ať právě studujete, nebo máte školu dávno za sebou, ale chcete a potřebujete se i dál vzdělávat, ať jste rodič, učitel nebo třeba manažer, pro kterého je důležitá vzdělanost členů vašeho týmu, je tato konference určena právě pro vás. A samozřejmě vzdělanost by měla být i velkým tématem pro politiky a úředníky, kteří pak politická rozhodnutí naplňují.

Inspirativní prostředí broumovského kláštera

V příjemném prostředí broumovského kláštera, který má za sebou staletí existence a který byl odjakživa centrem kultury a vzdělanosti, čas najednou plyne jinak. Na standardních panelech Broumovských diskusí vystupují vždy tři hosté, jeden moderátor – a k tomu jsou velkorysé tři hodiny času na debatu.

Broumovský klášter bude dějištěm diskusí o vzdělání i o roli budoucího prezidenta.

Řečníci tak mají příležitost svůj pohled na věc vysvětlit v klidu a v souvislostech, a je tak šance si vzájemně lépe porozumět, než když se teze smrsknou do krátkého vyjádření v médiích. A velký prostor je i pro diskusi s publikem.

Možná se vám zdá, že diskutovat tři hodiny se nedá zvládnout. Zkušenosti Broumovských diskusí, které se konají pravidelně už čtvrtým rokem, však říkají, že ano. Je to jako číst v cuku letu příspěvek na Twitteru, anebo se v klidu začíst do pořádné knížky. Dopřejte si takový zážitek i na konferenci. A kdybyste si už náhodou potřebovali odpočinout od zajímavých myšlenek, stačí jen vyjít ze dveří sálu a ocitnete se v krásné klášterní zahradě.

Diskuse plné osobností

Na Broumovských diskusích vystoupí samí inspirativní a zajímaví hosté. Mezi jinými například zakladatel společnosti SCIO a inovátor ve vzdělávání Ondřej Šteffl, politoložka a bývalá předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, publicista a pedagog Václav Klaus mladší, vědkyně a bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský či spoluzakladatel společnosti EDUin Tomáš Feřtek.

Prezidentští kandidáti, kteří dorazí na Broumovské diskuse.

Na speciálním panelu se představí i prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Michal Horáček. Samotné diskuse se nepovedou jen o vzdělání, ale i o tom, jak ke vzdělanosti přispívá náš stát a jak ji přijímá naše společnost.

Aktivní dovolená pro mysl i tělo

Broumov leží ve východních Čechách, kousek od Adršpašsko-teplických skal. Pokud to máte z ruky, tak nejezděte jen na otočku, ale spojte účast na konferenci s podzimním pobytem v krásné přírodě. Broumovské diskuse se odehrávají v pondělí a v úterý, předcházející víkend je tudíž zcela váš.

Jestli vám tedy otázka vzdělávání není lhostejná, naplánujte si volno a vyrazte obohatit sebe i auditorium Broumovských diskusí. Registrovat se můžete už nyní na www.broumovskediskuse.cz.

Autorka: Hana Valentová

foto: Broumovské diskuse, zdroj: Broumovské diskuse