Společně s fotografem jsme na poslední chvíli dorazili do Kavárny, která hledá jméno. Poměrně dlouho jsme ji hledali, ale stihli jsme to, a tak jsme byli společně s dalšími novináři mezi prvními, kdo viděl nejnovější teaser k filmu o Miladě Horákové. Na upoutávku se už v této chvíli můžete mrknout. Opravdu dlouho očekávaný film (vznikal 10 let) půjde do kin 2. listopadu. Běžte taky. Vypadá to, že bude stát za to.

Scénárista, producent a režisér David Mrnka požádal o spolupráci na filmu Janu Kánovou, dceru Milady Horákové. Ta mu jako prvnímu exkluzivně poskytla rodinné fotografie, dopisy a paměti svého otce. Film tak Miladu Horákovou představuje nejen jako diplomatku a reformátorku, která položila svůj život za demokracii, ale i jako manželku a matku. Byla postavena před neuvěřitelně těžké dilema: musela se rozhodnout mezí tím, co je dobré pro její zemi, a bezpečím své rodiny.

Na akci pro novináře byli kromě teaseru k vidění i někteří z herců a hereček. „Milada je naše ženská hrdinka, která měla neuvěřitelnou odvahu a sílu bojovat za svoje hodnoty. A právě hodnoty jsou něco, na co se, mám pocit, dnes hodně často zapomíná,“ říká Hana Vágnerová, která ve filmu Horákovou docela brutálně vyslýchá.

Co je snadné a co správné?

Příběh je podle tvůrců aktuální i dnes. Nosnými tématy jsou totiž svoboda, pravda, láska, naděje, moc a oběť. „Jako by lidstvo pořád škobrtalo a vždycky musela být nějaká oběť, aby se společnost mohla posunout dál. Bez těch obětí bychom nebyli tam, kde jsme dnes. Například u nás bychom neměli demokracii, kdyby za ni naši předci nebojovali. I přesto se na jejich oběti často zapomíná,“ říká Vladimír Javorský, představitel politika a diplomata Arnošta Heinricha.

Film je o hledání a nacházení odvahy a odhodlání, o síle stát si za svým, o rozcestích a rozhodnutích, se kterými leckdy žijeme celý život. Příběh Milada je tak inspirací pro všechny, kteří řeší nějaké dilema – ať už se týká rodiny, vztahů, volby, svědomí, upřímnosti. Každé rozhodnutí formuje nás i naše okolí. Proto je někdy třeba sebrat veškerou sílu a odvahu a udělat to, co je správné, a ne to, co je snadné. Tak, jako to udělala Milada Horáková.

Proč je film aktuální i dnes? Připomíná hodnoty, které se dneska už nenosí.

„Některé hrozby se ani po sedmdesáti letech nemění. A základní principy, jakými je dobro a zlo, se také nemění. Milada Horáková žila v turbulentním světě. Přesto byla schopná se zastavit a dát na první místo své priority a to, co bylo opravdu důležité. Její příběh připomíná, že bojovat za správnou věc má smysl. I proto jsem rád, že se film podařilo i bez podpory České televize natočit,“ říká o svém filmu David Mrnka. Práva na uvádění filmu po celém světě má společnost Netflix. Film je proto natáčen v angličtině, účastní se ho herci z celého světa. Do češtiny bude nadabován.

Hlavní roli ztvárnila izraelská herečka Aylet Zurer, jejího manžela hraje Američan Robert Gant. V dalších rolích se z tuzemských herců objeví Taťjana Medvecká, Vica Kerekes, Aňa Geislerová, Ivana Chýlková, Vladimír Javorský nebo Hana Vágnerová. Více o filmu najdete na facebookových stránkách.

foto: Facebookové stránky filmu Milada, zdroj: Film Milada