Na světě je více než 17 milionů přepravních kontejnerů. Šest milionů z nich je právě teď v pohybu – na náklaďácích, vlacích a lodích převáží zboží všeho druhu, od aut až po smartphony. Nákladními kontejnery je přepravováno 95 % veškerého světového zboží. I když na nich není nic moc estetického, jsou velice ekologické.

Zařízení, na kterém čtete tento článek, k vám bylo s největší pravděpodobností dopraveno právě přepravním kontejnerem. A tím jenom začínáme. Světla ve vašem domě, židle v kanceláři nebo kávovar ve vaší oblíbené kavárně, to všechno k vám s největší pravděpodobností dorazilo díky kontejnerům. Dohromady cestují z místa "A" do místa "B" více než 200milionkrát ročně. Přitom se do jednoho kontejneru o délce šest metrů vejde na milion tužek.

A kde je ta "ekologie"? Životnost jednoho kontejneru je 10 až 30 let. Během této doby může být takový kontejner využit mnohokrát a k mnoha různým účelům. Ve srovnání s konvenčními výrobky, jako jsou plastové tašky nebo lepenkové krabice, jasně vyhrávají. Unesou více a vydrží déle. A když doslouží, kovový šrot je uskladněn a využit k opravě dalších přepravních kontejnerů. Kontejnery jsou navíc univerzální díky svému modulárnímu designu. Ten vypadá jednoduše, ale k jeho vytvoření potřebujete speciální vybavení a tým odborně vyškolených svářečů.

Na světě je v pohybu 6 milionu kontejnerů. Ty, co doslouží, mohou posloužit jako stavby.

Minimální ekologická stopa

Kontejnery šetří planetu i tím, že k jejich stavbě nemusíme využívat cement a cihly, které tradičně poškozují životní prostředí. Opětovné využívání přepravních kontejnerů je tedy funkční způsob, jak eliminovat ekologickou stopu. Malé přepravní kontejnery jsou ošetřeny barvami s nízkou těkavostí. Tím snižují nástřik škodlivých chemikálií do ovzduší a zvyšují životnost kontejnerů, protože jsou chráněny jejich kovové konstrukce.

Kovoví dědečkové přitom slouží jako šrot pro mnoho společností, které zbytky pravidelně odebírají, roztavují a používají k jiným účelům. A staré kontejnery, které jsou pronajaty jako prodejny, lze použít ještě mnohokrát. Za zmínku stojí i to, že díky velkému počtu přepravních kontejnerů, které jsou už dnes v oběhu, nemáme velkou potřebu jich vyrábět víc.

K čemu se dají využít

Kanadská společnost ATS Container poskytuje od roku 1992 inovativní řešení pro ukládání věcí. Za poslední čtvrt století se firma stala největším poskytovatelem nových, použitých i upravených přepravních kontejnerů v Kanadě.

„Přepravní kontejnery jsou skvělé, protože z nich můžete vytvořit cokoliv. Vyplatí se udělat do nich několik výřezů, vložit dveře a okna, přidat izolaci, elektrické panely a topení. Nejlepší na tom je, že tohle všechno můžete udělat, aniž byste narušili jejich strukturální integritu. Jsou to skvělé kanceláře ve stavebních zónách a po skončení stavby je snadno přesunete na jiné místo,“ vysvětluje mluvčí společnosti.

Z nevyužitých kontejnerů se sestavují moderní funkční budovy.

Kontejnery jsou využívány jako galerie, kavárny a restaurace, rekreační domy, mobilní kanceláře nebo třeba solární elektrárny. A i u nás se rozmáhá móda stavět z kontejnerů obytné či komerční domy. Známá a i ve světě uznávaná je například stavba ContainHotelu na břehu Labe u Litoměřic. Kontejnerům tedy patří budoucnost, a to nejen v přepravě, ale i v moderní architektuře.

foto: Shutterstock, zdroj: Eco Tech Daily