Zvířata v zoologických zahradách jsou vězněna na malém prostoru za mřížemi nebo skleněnými zdmi, trpí psychickými problémy, a pokud je jich přebytek, je dovoleno nevinné tvory utratit. Přesto všechno je návštěvnost ZOO vysoká a patří k velmi oblíbené rekreační aktivitě. 

Spousta z nás věří tomu, že zoo existují kvůli zachování živočišných druhů. Nicméně drtivá většina zvířat chovaných v ZOO na listině ohrožených zvířat vůbec není. A ty, které jsou, pravděpodobně nikdy do svých přirozených prostředí vrácena nebudou, jelikož většina zoologických zahrad nikdy nebyla v kontaktu s žádným programem pracujícím na návratu zvířete do přirozeného prostředí. Chovatelské programy v ZOO jsou totiž primárně určeny k udržení populace zvířat v zajetí.

Jsi navíc? Pak zaplatíš nejvyšším trestem

Pravdou je, že ZOO existují především pro zisk. A největší návštěvnost dokážou zaručit zvířecí mláďata. Ta se rodí i navzdory tomu, že je zoologická zahrada přeplněná. V tu chvíli se některé ze starších zvířat stane přebytečným. Management řízení přebytku zvířat je jedním z nejlépe střežených tajemství moderních zoo. V roce 2014 byl svět šokován, když v kodaňské ZOO zabili zdravého žirafího samce před zraky veřejnosti právě z důvodu přebytku. Vědecký ředitel kodaňské ZOO se otevřeně přiznal k tomu, že se jedná o běžnou praxi. I další zoologické zahrady včetně těch českých (např. ZOO ve Dvoře Králové) pak opatrně přiznaly, že se u nich neveřejně provádějí stejné praktiky. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií totiž monitoruje počty rozmnožovaných zvířat a doporučuje nadbytečná zvířata utratit. Studie organizace CAPS zjistila, že je v evropských zoologických zahradách utraceno 3000–5000 zvířat ročně.

Přirozenost? Tu zde nehledejte

Jedním z dalších mýtů je, že jsou návštěvy zoo tou nejlepší příležitostí, jak se o zvířatech poučit. Ve skutečnosti se ale žádné zvíře chované v zajetí neprojevuje svým přirozeným způsobem. V zoo můžeme pouze poznat, jak se dané zvíře chová v zajetí, a na tom mnoho poučného není. Zoologické zahrady se také rády prezentují jako výuková centra pro děti. Z hlediska ekovýchovy se však jedná o velmi nevhodný příklad. Prezentováním zvířat uvězněných za zdmi ZOO se děti učí, že se zvířaty je možné dle libosti manipulovat k uspokojení vlastní zvědavosti. Učí se, že zvířata nemají právo, aby s nimi bylo zacházeno jako s myslícími a cítícími individualitami s vlastními potřebami.

Stereotypním chováním se vyznačuje mnoho zvířat v zoologických zahradách. Možná jste si i vy všimli, jak přecházejí lvi ve vnitřním či vnějším výběhu sem a tam.

Psychické problémy jsou na denním pořádku

Smutné je, že po celém světě jsou zdokumentovány případy zvířat v zajetí, které vykazují známky psychických onemocnění, jako jsou deprese a úzkosti. V rámci zoologických zahrad je to jev tak běžný, že má svůj vlastní terminologický název: Zoochóza. Zoochóza zahrnuje projevy, jako jsou kymácení se, nadměrné pochodování sem a tam, kroužení, kroucení krkem, sebepoškozování a konzumace výkalů.

Antidepresiva pro všechny 

K takovým projevům dochází v případě, že nemá zvíře možnost projevit svoje přirozené touhy. To ho vede k psychické deprivaci a následně ke stereotypnímu chování, se kterým se v ZOO běžně setkáváme (vzpomeňme například vnitřní výběhy lvů). S tímto nežádoucím problém se zoologické zahrady vyrovnávají po svém. Zvířatům jsou podávány léky, antidepresiva, které mají toto chování odbourat. Vědkyně a spisovatelka Laurel Braitman, jež se této problematice věnuje, zmiňuje, že se nesetkala s žádnou zoo, ve které by nebyla vyzkoušena psychofarmaka.

Byznys je byznys 

Zoo zkrátka existují primárně, aby vystavovaly zvířata a vydělávaly na nich peníze. Zvířata v zoologických zahradách strádají jak fyzicky, tak psychicky. Člověkem uměle vytvořené životní podmínky totiž nemohou nikdy naplnit jejich komplexní potřeby. Zbaveni soukromí a svého útočiště jsou vystavena neustálým pohledům návštěvníků, kteří chtějí získat falešnou exotickou zkušenost.

foto: Shutterstock