Dvě třetiny z 50 miliard hospodářských zvířat chovaných každoročně na světě tráví život v průmyslových velkochovech. Tyto systémy intenzivní živočišné výroby jsou založeny primárně na snaze vyrábět obrovská množství zdánlivě levného masa, mléka a vajec.

Taková produkce má ale alarmující skryté náklady. Zvířata jsou vnímána jako výrobní jednotky a nakládá se s nimi jako s komoditami, což dosvědčují i názvy oddělení odboru živočišné výroby na našem Ministerstvu zemědělství – oddělení komodit skotu a krmiv a oddělení komodit zvířat. Průmyslové velkochovy jsou navíc silně závislé na velkém množství vzácných zdrojů, jako je voda, energie, léky a obilniny v podobě krmiv.   

Lidé se zvířaty soupeří o potravu

Průmyslové velkochovy škodí nejen zvířatům v nich chovaným, ale mají celou škálu negativních dopadů od klimatické změny po biodiverzitu a od antibiotické rezistence po ztrátu potravní bezpečnosti. Intenzivní zemědělství je příliš často obhajováno jako levný a efektivní způsob výživy lidstva. To je však od pravdy na hony daleko! Z každých 100 kalorií poživatelných pro člověka a zkrmených zvířaty získáme v podobě masa, mléka nebo vajec pouhých 30 kalorií, což znamená 70% ztrátu!

Otřesné podmínky nejsou vzácné...

Náprava je nutná

„Získal jsem přesvědčivé důkazy, že jestli včas něco neuděláme, nastane výrazně chudší krajina, epidemie chorob, nezdravé jídlo a rostoucí světový hlad! Naštěstí jsem také zjistil, že to tak dopadnout nemusí,“ píše ve své knize FARMAGEDON: SKUTEČNÁ CENA LEVNÉHO MASA Philip Lymbery, ředitel mezinárodní organizace Compassion in World Farming, která již 50 let zkoumá negativní dopady průmyslové živočišné výroby a usiluje o její náhradu udržitelnými a etickými způsoby chovu hospodářských zvířat. 

Průmyslové velkochovy jsou jedním z největších problémů naší doby. Vypořádat se s ním je těžký úkol, ale představuje jedinečnou příležitost vyřešit najednou pár nejnaléhavějších ekonomických, environmentálních a etických výzev na světě. Pro nasycení lidstva nyní i v budoucnu nutně potřebujeme nalézt přístup založený na zdravém selském rozumu. Takový přístup ukončí potravní konkurenci mezi lidmi a hospodářskými zvířaty. Nutně potřebujeme revoluci v zemědělské a potravinářské výrobě, aby nám zajistila zdravé a dostupné potraviny pro všechny, vyrobené v zemědělských systémech, které jsou: bezpečnější, protože podporují zdraví a životní pohodu lidí i hospodářských zvířat, spravedlivější, protože podporují obživu na venkově, a tím odstraňují chudobu, a zelenější, protože chrání planetu a její vzácné přírodní zdroje.

foto: Shutterostock, zdroj: Farmagedon