Co kdyby každý nenávistný komentář, který někdo napíše na internet, pomohl právě tomu, na koho je nenávist směřována? S takovým nápadem přišel český podnikatel v telekomunikacích Kamil Vacek. A i když to na první pohled zní absurdně, povedl se mu dokonce převést i do praxe.

Za projektem stojí jednoduchá myšlenka, a to, že nenávist je naprosto neužitečné vynakládání energie. „V průběhu migrační vlny jsme byli svědky rozdmýchávání nenávisti z mnoha stran. Každý den jsme mohli vidět, s jakou vervou lidé plýtvají svou energií, místo aby své úsilí směřovali na péči o okolí nebo cílenou pomoc, kde je jí potřeba,“ vysvětlil Kamil Vacek.

Od začátku projektu se ukazuje, že se na českém internetu ročně spálí v nenávisti minimálně 259 kWh energie.

Ve spolupráci s Nadací Varietas, jejímž účelem je podporovat integraci cizinců do české společnosti, tak vznikl projekt Hate Unplugged. Ten tedy v podstatě virtuálně zpracovává nenávist, stejně jako se třeba virtuálně obchoduje s elektřinou

Dobrý algoritmus?

Projekt funguje na nekomplikovaném principu. Člověk k napsání jednoho nenávistného příspěvku na sociální sítě spotřebuje přibližně 1,6 watthodin energie. Ta se skládá z fyzické energie člověka a ze spotřeby zařízení, na kterém svůj příspěvek píše.

Celkovou energii nenávisti na sociálních sítích pak sčítá algoritmus, který všechny „hejty“ vyfiltruje a jejich energii virtuálně vyčíslí. „Spolu s odborníky na monitoring sociálních sítí a diskusí na internetu jsme vyvinuli algoritmus, který jsme naučili identifikovat nenávistné příspěvky, a nechali jej pracovat. Od začátku projektu se ukazuje, že se na českém internetu ročně spálí v nenávisti minimálně 259 kWh energie,“ dodává autor.  

Vzdělávat se díky hejtu

Druhá část projektu se pak stará o doručení energie na místo. Do projektu se tak zapojila nezisková organizace Hello World, která v Africe poskytuje vzdělávací nástroje a internetové připojení izolovaným a ohroženým komunitám. K tomu účelu vyvinula sluneční energií poháněné venkovní kiosky, které obsahují počítače a disponují připojením k internetu. Kiosky fungují v celé řadě míst již dnes a přispívají ke zlepšení kvality života a podpoře vzdělání.

Je nám jasné, že i tato naše aktivita zvedne vlnu nenávisti. To ale paradoxně znamená ještě více pomoci lidem.

„Virtuálně vyplýtvanou energii jsme přepočetli na peníze a zakoupili dva kiosky, které společnost Hello aktuálně instaluje v uprchlické osadě Nakivale Refugee Settlement v Ugandě,“ říká Vacek a dodává: „Je nám jasné, že i tato naše aktivita zvedne vlnu nenávisti. To ale paradoxně znamená ještě více pomoci lidem, proti kterým je často nenávist namířena.“

Související…

Hate-speech se nezrodila s internetem. Známe ji už z 60. let
Vojtěch Žák

foto: Projecthelloworld.org, zdroj: Hate unplugged