Máte pocit, že se veškerá kultura děje v Praze? Nebo snad ve Varech? Nikoli. Souborem klasických koncertů zahájil 12. ročník festivalu Za poklady Broumovska.  Jedinečný seriál českých i zahraničních interpretů vážné hudby láká především na jedinečnou atmosféru barokních kostelů v chráněné krajinné oblasti Broumovska ve východních Čechách, kde se koncerty odehrávají. A vstupné? Je dobrovolné a bude použito právě na pomoc těmto architektonicky ojedinělým kostelům.

Koncerty se konají každou prázdninovou sobotu od 18 hodin v jednom z deseti místních kostelů. Festival svým představením zahájili uznávaný český hobojista Vilém Veverka a Ensemble 18+.

Na dalších koncertech se v broumovských kostelech můžete setkat s uměním harfenistky Kateřiny Englichové, renomované operní pěvkyně Simony Houda-Šaturové, izraelského hornisty Saar Bergera nebo s koncerty Zemlinského kvarteta a Martinů Voices. Sérii vystoupení ukončí 2. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově Jazzová mše Karla Růžičky s Kühnovým smíšeným sborem.

Festival doprovodí mezinárodní Letní hornové kurzy, které se uskuteční 7. – 12. srpna v broumovském klášteře. Účastníci kurzů se mohou těšit na výuku pod taktovkou izraelského hornisty Saar Bergera a  českých hornistů Zuzany Rzounkové a Petra Hernycha. O klavírní doprovod se postará Jana Goliášová.

Výtěžek koncertů jde na broumovské kostely

„Festival Za poklady Broumovska přináší posluchačům koncerty s kvalitní klasickou hudbou a kvalitními interprety. Zároveň slouží obnově krásných barokních kostelů. Na Broumovsku se také velmi intenzivně pracuje na podpoře regionu, i v neziskové oblasti, což jsou aktivity, kterých si vážím. A to jsou hlavní důvody, proč jsme velmi rádi festival letos podpořili. K Broumovu mám navíc velmi blízký vztah,  protože bydlím v Jestřebích horách, na pomezí Broumovska a Trutnovska, je to krásná část našeho pohraničí a velmi rádi tam jezdíme,“ uvedl partner festivalu Rudolf Kasper.

Harfenistka Kateřina Englichová bude ozdobou i 12. ročníku festivalu

Dvanáctý ročník festivalu podpořily kromě společnosti Kasper také firmy Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, svůj patronát nad ním převzaly Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

 

Aktuální informace naleznou zájemci na webových stránkách festivalu.