Z určité asijské pohodlnosti a potřeby mít nějakou aplikaci snad na všechno vzešel zajímavý projekt, který těží z obliby systémů rozpoznávání obličejů. Tento pro mnohé nechtěný Velký bratr není využíván jenom na veřejných prostranstvích k prověřování davu, ale i ve výzkumném centru, které chová populární pandy.

Vědci doufají, že algoritmy a technologie umělé inteligence jim pomohou analyzovat data o pandách nejen v zajetí, ale i ve volné přírodě.

Výzkumníci ze dvou univerzit spojili síly a projekt postavený na analýze fotek odstartoval v roce 2017. Databáze nyní obsahuje přibližně 120 tisíc snímků a 10 tisíc videoklipů pand velkých. Téměř 10 tisíc obrázků pand bylo analyzováno, označeno a anotováno.

Jak je rozlišit

Pomocí této databáze jsou vědci schopni provádět automatické rozpoznávání obličejů pand, a jednotlivá zvířata tak rozlišit. Vědci doufají, že algoritmy a technologie umělé inteligence jim pomohou analyzovat data o pandách nejen v zajetí, ale i ve volné přírodě.

„Aplikace a databáze nám pomohou shromáždit přesnější data o populaci, rozmístění, věku, poměru pohlaví, narození a úmrtí divokých pand, které žijí v horách, a je těžké je sledovat obvyklým způsobem,“ prohlásil vědec Chen Peng, který je spoluautorem příspěvku k výzkumu na téma „Giant Panda Face Recognition Using Small Database“. Systém prý určitě pomůže pandy chránit a řídit jejich populaci.

Posledních 2 500 zvířat

Aplikace, jež má být určená i k užívání běžným smrtelníkům, má zajistit, aby si lidé jednotlivé pandy v parku nepletli, veškerá data získaná z kamer potom poslouží vědcům k lepšímu poznání života pand velkých.

Čína se aktuálně věnuje čtyřem výzkumným projektům týkajících se pand velkých, tedy zvířat, která byla pro vědu objevena před 150 lety a nyní patří mezi nejohroženější druhy. Počet pand v zajetí byl podle celosvětových čísel z listopadu loňského roku 548, ve volné přírodě jich pak žije méně než dva tisíce, většinou v provinciích Sečuán a Šen-si.

Související…

Český odborník podává zvířatům konopné masti. Libují si lemur i panda
Lukáš Hurt

foto: Shutterstock, zdroj: China Daily