Špičkovou italskou zmrzlinu Grom, která se prodává po celém světě od New Yorku přes Paříž až po Dubaj, si od 1. července mohou vychutnat i čeští zákazníci. V Praze na adrese Václavské náměstí 55 se totiž slavnostně otvírá první gelaterie Grom v Česku.

Na počátku dnes už světového úspěchu Gromu přitom nestála žádná korporace, ale touha dvou kamarádů z Turína, kteří měli sen dělat to nejlepší gelato na světě. Oba zakladatelé Guido a Federico proto důsledně dbají na použití jenom těch nejlepších surovin, které si pěstují na své organické ovocné farmě Mura Mura nedaleko Turína, nebo je po pečlivém výběru dovážejí z různých končin světa.

Značka brzy expandovala do celého světa a své gelaterie otevřela například v New Yorku, Los Angeles, Malibu, Paříži, Jakartě, Osace, Dubaji nebo Londýně.

„Chceme dělat takové gelato, jaké bylo kdysi, protože stejně jako za starých časů se i to naše vyrábí bez použití aromat, barviv, konzervačních látek nebo emulgátorů. Příchutě a barvy našeho gelata tedy pocházejí pouze ze sezónně dostupných surovin, které zase pěstují či vyrábějí naši dodavatelé bez použití chemických přísad,“ vysvětlují zakladatelé filozofii své značky.

Voda z Alp a třtinový cukr

K výrobě krémových příchutí se tak například používá čerstvé kvalitní mléko od krav z Piedmontu a vejce z volného chovu. Sorbety obsahují obvykle více než 50 procent ovoce, 0 procent tuku, pramenitou vodu Sparea®, která pramení v piedmontských Alpách a je typická svou lehkostí a čistou chutí, a také bílý třtinový cukr.

O maximální kvalitu dbají Guido a Federico rovněž u dovážených surovin. Například příchuť Pistacchio obsahuje pistácie odrůd Mawardi a Perfect Green, které pocházejí ze Středního východu a gelato obohacují o svou charakteristickou kombinaci chutí pryskyřice, kůže a tabáku. Celosvětově nejoblíbenější příchuť zvaná Crema di Grom zase obsahuje kousky čokolády, která pochází z vysoce kvalitního ekvádorského kakaa Arriba Mocache, známého svou květinovou chutí s tóny sušeného ovoce. Ceněnou ingrediencí v příchuti Crema di Grom jsou také sušenky Meliga z celozrnné kukuřičné mouky z Piedmontu, kterou si Federico a Guido nechávají připravovat tradičním způsobem v mlýně Mulino Marello nedaleko Turína.

Základ z Turína

Aby si na stejně lahodné a čerstvé chuti mohli pochutnat zákazníci kdekoli na světě, probíhá první fáze výroby v turínské produkční laboratoři, kde se míchají základní ingredience, a vzniká tekutá směs. Teprve potom se ovocné i krémové směsi distribuují do jednotlivých gelaterií ve světě, kde se z nich vyrobí čerstvé gelato. Tímto způsobem si gelato Grom zachovává svou konstantně vysokou úroveň kvality.

Značka Grom vznikla v roce 2003 v italském Turíně, kde její zakladatelé Federico Grom and Guido Martinetti otevřeli svou první gelaterii.

Čeští zákazníci si kromě gelata v kornoutu mohou tuto lahůdku vychutnat i doma nebo jí potěšit své blízké. Gelato Grom se totiž prodává také v podobě 460ml pint, jejichž obsah má díky speciální technologii balení naprosto stejnou kvalitu a chuť, jakou má gelato koupené do kornoutu, a to bez jakýchkoli přidaných konzervantů. Pinty jsou k dostání v gelaterii a také v online i offline maloobchodní síti.

Značka Grom vznikla v roce 2003 v italském Turíně, kde její zakladatelé Federico Grom and Guido Martinetti otevřeli svou první gelaterii. Značka brzy expandovala do celého světa a své gelaterie otevřela například v New Yorku, Los Angeles, Malibu, Paříži, Jakartě, Osace, Dubaji nebo Londýně. V roce 2015 se stal Grom součástí společnosti Unilever.

Související…

Věrní zákazníci pomohli rozjet top zmrzlinářství v centru Prahy
Kateřina Müllerová

foto: Grom, zdroj: Grom