Výzkumníci z Národního onkologického institutu v Marylandu provedli nejrozsáhlejší studii sledující stravovací návyky obyvatel. Zjistili, že spotřeba červeného masa je spojena s nárůstem úmrtnosti na řadu závažných onemocnění, jako je rakovina, diabetes 2. typu, mrtvice, infekce, onemocnění ledvin, srdce, dýchacích cest a jater.

Po dobu šestnácti let sledovali vědci stravovací návyky mužů a žen ve věku od 50 do 71 let. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří do svých jídelníčků pravidelně zařazují velké množství červeného masa, mají o 26 % větší šanci na výskyt některého ze zmíněných onemocnění. „Jedná se o nejrozsáhlejší studii, která zjistila zvýšená rizika úmrtnosti spojená s konzumací zpracovaného i nezpracovaného červeného masa. 

Zvýšené riziko rakoviny

K rakovině a srdečním chorobám přispívá hemové železo, které se objevuje ve zvířecím mase. A právě vysoký příjem této látky je spojen s rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Někteří výzkumníci se dokonce domnívají, že dusičnany z rostlinných zdrojů mohou mít pro kardiovaskulární zdraví potenciální přínos, naopak dusičnan ze zpracovaného masa představuje zvýšené riziko různých druhů rakovin.

Za červené maso se považuje hovězí, vepřové, skopové, kachní, husí a zvěřina.

Různé studie, stejný výsledek

Jiná studie provedená klinikou Mayo v loňském roce došla k podobným výsledkům. Její autoři začali poté lidem doporučovat, aby přešli na rostlinnou stravu: „Vzhledem k těmto zjištěním doporučují vědci z výzkumu, aby lékaři povzbuzovali své pacienty k omezení produktů živočišného původu, pokud je to možné, a začali nahrazovat červené maso rostlinnými potravinami.“

Patří červené maso do našeho jídelníčku?

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumaci červeného masa maximálně 2x týdně. V České republice se podle Českého statistického úřadu drží v posledních letech spotřeba červeného masa (jedná se o maso před zpracováním) těsně pod 50 kg na osobu na rok. To představuje zhruba 140 gramů na osobu a den, včetně kojenců a batolat. Průměrná denní spotřeba červeného masa u mužů starších 15 let je kolem 50 gramů, u žen starších 15 let činí spotřeba 30 gramů.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution