fbpx

V Černobylu zůstali kromě domů i opuštění psi. O jejich potomky pečují strážní 1 fotografie
Zdroj: Repro BBC/Chernobyl Guards/Jonathon Turnbull

Potomci domácích zvířat, která opustili uprchlíci během černobylské katastrofy, navazují vztahy s lidmi pověřenými střežením kontaminované oblasti. Strážní už je vlastně pojali jako své asistenty. Proč?

Zveřejněno: 7. 10. 2021

Poté, co v roce 1986 v černobylské jaderné elektrárně explodoval reaktor číslo 4, byla celá oblast o rozloze 2 600 km² evakuována. Lidé nemuseli opustit pouze své domovy, ale také domácí mazlíčky. Z nich většinu o něco později postříleli sovětští vojáci. Některá zvířata se ovšem schovala a přežila. V černobylské zóně dnes vedle jejich potomků žijí i psi, kteří se sem zatoulali odjinud.

Tato zvířata ovšem nemají lehký život. Hrozí jim radioaktivní kontaminace, časté požáry a taky hladovění. Podle nevládní organizace Clean Futures Found, jejíž členové černobylské psy monitorují a poskytují jim péči, se průměrná délka jejich života pohybuje kolem pěti let. Příběh černobylských psů zaujal Jonathana Turnbulla, doktoranda v oboru geografie na University of Cambridge, který se o své poznatky podělil s reportéry BBC.

Pes a člověk na nehostinném místě

Černobylští psi jsou světu poměrně dobře známí, dalo by se říci, že někteří z nich se během posledních let proměnili v nové hvězdy Instagramu. Méně se potom mluví o vztazích, které navazují se strážníky, kteří mají za úkol na kontaminovanou oblast dohlížet. A právě tímto směrem zacílil Jonathan Turnbull svá bádání.

Je tu Alpha, pojmenovaný podle druhu radiace. Tarzan, který umí dělat na povel různé triky a žije poblíž slavné radarové instalace Duga.

To, co zjistil, ho odzbrojilo a dojalo. Odhalil totiž stále se opakující příběh domestikace psa a silného pouta, které jej pojí s člověkem. Takové příběhy v pozměněných formách procházejí celou historií lidstva. Černobyl je dokladem toho, že pes a člověk k sobě navzdory všem podmínkám zkrátka patří.

Strážní a jejich psí kampaň

Turnbull se vydal na místo, aby se dostal do přirozeného prostředí černobylských psů a mohl si o nich popovídat s jejich opatrovníky, strážnými, kteří jim dávají jídlo, tahají jim klíšťata, ošetřují zranění, mazlí se s nimi a také si s nimi hrají. Turnbull strážné přemluvil, aby se zúčastnili výzkumu, do kterého zatáhli i nic netušící zvířata. Aby mohl zmapovat hloubku a formu vztahu, který se mezi psy a strážníky rodí, vybavil strážné jednorázovými fotoaparáty a požádal je, aby pořídili několik fotografií psů – ne pózovaných portrétů, ale snímků z každodenního běžného života. Strážní nabídku ochotně přijali a na oplátku nechtěli nic kromě jídla pro psy.

Fotografie odhalily nové dimenze přátelství mezi člověkem a psem. A další příběhy Turnbull vyslechl přímo od strážníků. Dozvěděl se, že psům dávají jména, která odráží jejich charakter a povahu. Je tu Alpha, pojmenovaný podle druhu radiace. Tarzan, který umí dělat na povel různé triky a žije poblíž slavné radarové instalace Duga vystavěné Sověty. Nebo Klobása, tlustý pes, který v zimě lehává na topných trubkách, aby se zahřál.

Někteří psi jsou přátelští, obcházejí se strážníky území a obhlížejí kontrolní body na silnicích v oblasti i mimo ni. Cílem je zadržet případné vandaly, kteří se do zóny snaží dostat bez povolení. Někteří psi umí štěkat různými tóny, takže strážníci podle toho poznají, zda se blíží člověk, divoké zvíře nebo se děje něco úplně jiného. K jiným psům se ale ani strážní nesmí přiblížit, protože koušou, další si od nich jen vezmou jídlo, nebo dokonce počkají, až se lidé vzdálí, a nakrmí se až potom.

Psi jako asistenti

Turistům, kteří do Černobylu přijíždějí, se doporučuje, aby se psů nedotýkali, jelikož mohou přenášet radioaktivní prach. Protože nikdo přesně neví, kde všude se psi toulají, a některé oblasti jsou stále vysoce kontaminovány. To je taky důvod, proč by se psi neměli dostávat mimo zónu. A hladit by je neměli ani strážní. Jenže podle toho, co řekli Turnbullovi, na to příliš nehledí.

Radiace se místní strážní příliš neobávají a v nejhorším můžou ke kontrole použít dozimetry. „Je to neskutečné prostředí. Nebezpečí nevidíte, ale víte, že tam může být, i když všechno vypadá normálně,“ řekl Turnbull BBC. Navzdory tomu, že psi mohou nebezpečí kontaminace radioaktivitou zvyšovat, tak se strážní shodují v tom, že z jejich přítomnosti jim plynou spíše výhody než nevýhody. Berou je totiž jako své místní asistenty.

Související…

Okolí Černobylu kultivuje zeleň. Do místních lesů se vrací vlci i medvědi
Kateřina Hájková

foto: Repro BBC, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...