fbpx

Amazonie už není plícemi planety. Produkuje víc uhlíku, než dokáže absorbovat 1 fotografie
Oblast nezákonného odlesňování v části brazilského amazonského pralesa (zdroj: Shutterstock)

Nová studie, která se týká souvislostí odlesňování s oteplováním klimatu, poukazuje na změnu schopnosti amazonského deštného pralesa nasávat uhlík. Významné části největšího tropického biomu na světě začaly emitovat více oxidu uhličitého, než zvládnou pohltit

Zveřejněno: 29. 7. 2021

Podle vědců je v problémech hlavně jihovýchod Amazonie, souvisí to s vyšší mírou odlesňování a rostoucím počtem požárů. Teploty zde v nejteplejších měsících vzrostly trojnásobně oproti celosvětovému průměru. Právě na lesy, které hrají zásadní roli při pohlcování uhlíku, se spoléhalo při zavádění preventivních opatření, jež mají zabránit stále rychlejším změnám klimatu.

Od 60. let 20. století lesy přijaly přibližně 25 % emisí uhlíku z používání fosilních paliv. Amazonie, která je domovem největšího tropického pralesa na světě, hrála klíčovou roli při absorpci a ukládání velké části tohoto přebytečného uhlíku. Rostoucí dopady změny klimatu a odlesňování si však na této rozhodující „továrně“ zpracovávající oxid uhličitý vybírají svou daň.

Prales je teď zdrojem uhlíku

Začátkem roku 2021 jedna ze studií ukázala, že deštný prales v Brazílii vypustil do atmosféry asi o 20 % více oxidu uhličitého než v období 2010 až 2019. Zároveň se ve studii uvádí, že některé oblasti deštného pralesa byly v letech 2010 až 2018 stabilně rostoucím zdrojem uhlíku. Vědci pomocí letadel odebrali během let studie přibližně 600 vzorků vzduchu nad vybranými částmi deštného pralesa. Zjistili velmi jasné rozdíly mezi východní a západní částí deštného pralesa.

Vědci se obávají, že měnící se klima také narušuje srážky, což podle nich má pro Brazílii okamžité důsledky.

„Ve východní části Amazonie, která je zhruba z 30 % odlesněna, tato oblast emitovala desetkrát více uhlíku než na západě, kde je přibližně 11 % území odlesněno,“ uvedla Luciana Gattiová z brazilského Národního institutu pro vesmírný výzkum. Amazonie tedy zvyšuje emise mnohem více, než se vědci dosud domnívali.

Ubývá vzduchu i vody

Vědci tvrdí, že les na jihovýchodě Amazonie byl velmi těžce zasažen odlesňováním a změnou klimatu. V této oblasti se teploty ve dvou nejteplejších měsících roku zvýšily o 3,07 °C, jedná se zhruba o stejný nárůst, jaký byl zaznamenaný v Arktidě a zhruba o trojnásobek celosvětového průměru.

Vědci se obávají, že měnící se klima také narušuje srážky, což podle nich má pro Brazílii okamžité důsledky. Kromě jiného ale také roste cena elektřiny z vodních zdrojů, velmi trpí také zemědělství, kde nastaly problémy se zavlažováním.

Související…

Sierra Leone prodala pláž i s pralesem Číňanům. Ti chystají továrnu na rybí moučku
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...