fbpx

Tváří v tvář jedné z největších výzev lidstva představil Bill Gates svůj plán na dosažení čistých nulových uhlíkových emisí

Zveřejněno: 4. 2. 2021

Ve své nové knize How to Avoid a Climate Disaster (Jak se vyhnout klimatické katastrofě) Bill Gates tvrdí, že při řešení existenční výzvy lidstva jsou důležitá pouze dvě čísla: 51 miliard a nula. První je počet tun skleníkových plynů, které se obvykle každý rok uvolňují do atmosféry. Druhým je číslo, ke kterému musíme dospět, abychom se vyhnuli katastrofě.

Gates uznává, že tato výzva je poměrně skličující, a to, jak vyrábíme a pěstujeme, pohybujeme se, udržujeme chlad a teplo, se bude muset zásadně změnit. Gates tvrdí, že transformace je možná při zachování životního stylu v zemích s vysokými příjmy, navíc je ovšem nutné vyvést miliardy lidí z chudoby. A má plán.

Výhody zelené prémie

Využívá koncept „zelené prémie“. Uhlík zůstává levnějším zdrojem energie, protože jeho negativní dopady neboli externality nejsou oceňovány. Vlády dotují fosilní paliva, protože jsou spolehlivá a vyzkoušená. Zelená prémie je dodatečná cena za použití zelené alternativy. V některých případech, například při výrobě elektřiny pomocí větrných turbín nebo sluneční energie, to může být nula, v závislosti na daném státu.

Existuje shoda, že jakmile hladina dosáhne 450 PPM, zvýší se globální teplota o více než 2 stupně Celsia, což způsobí extrémní počasí a nezvratné, katastrofické změny.

V jiných odvětvích, jako je výroba betonu, hnojiv nebo oceli, stačí odradit průmysl od používání čistých alternativ. I když bohaté země mohou být schopny zaplatit výrobcům prémii za tyto možnosti s nulovou produkcí uhlíkových emisí, v současné době to kvůli rychle rostoucím národům v Asii, Africe a Jižní Americe není možné. Zelená prémie musí být tak nízká, aby mělo smysl přecházet na zelené energie.

Nula je zásadní

Gates seděl u velkého konferenčního stolu v modrém svetru a v prosinci 2020 ze své kanceláře s výhledem na jezero v Seattlu hovořil s magazínem Wired. Nastínil, jaký může mít dopad řada různých technologických průlomů, rozsáhlých investic do infrastruktury, kapitálu, vládní politiky a jednotlivých opatření, a poskytl plán k dosažení nulových emisí uhlíku do roku 2050.

Nula je důležitá. Už pouhé snižování uhlíku, který vypouštíme v podobě emisí do atmosféry, jednoduše prodlužuje extrémně omezené množství času, které lidstvo má. Tedy dokud nenarazíme na planetu, kam bude možné se přesunout. V současné době je koncentrace oxidu uhličitého v zemské atmosféře kolem 414,68 částic na milion (PPM).

Existuje shoda, že jakmile hladina dosáhne 450 PPM, zvýší se globální teplota o více než 2 stupně Celsia, což způsobí extrémní počasí a nezvratné, katastrofické změny. Zatímco někteří zastánci změn naznačují, že cílem „dosažení nuly“ by měl být rok 2030, Gates je přesvědčen, že je to nereálné.

Související…

Gates, Bezos či Sandbergová: Z Bidenova vítězství se radují i v Silicon Valley
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Wired

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...