fbpx

Zveřejněno: 6. 6. 2017

Řetězec rychlého občerstvení McDonald´s, který je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších na světě, zná opravdu každý. Poprvé za poslední desetiletí se však společnost potýká s obtížemi a je nucena zavřít více restaurací, než otevřela. Důvod je prostý, lidé se daleko více zajímají o původ potravin a upřednostňují zdravou stravu ve svém jídelníčku.

Fastfoodový řetězec zaznamenával rekordní prodeje již od doby, kdy byl poprvé otevřen, v roce 1955. Uměl zkrátka nabídnout cenově dostupné a návykové jídlo. Když společnost poprvé vstoupila na burzu, její akcie raketově rostly. Roku 1987 byla čtvrtina všech snídaní, které lidé jedli mimo domov, právě v restauracích McDonald´s. I během ekonomické krize si dokázal udržet první post, a to především díky svému menu za jeden dolar. V poslední době byl však řetězec nucen uzavřít více poboček, než kolik otevřel, což nebylo u McDonaldu k vidění od roku 1970.

fastfood shutterstock 235297264

Už i Ronald McDonald prosí před fastfoody společnosti, aby lidé jedli nezdravě, ale marně.

Klesající zisky

Začátkem roku 2015 řetězec oznámil uzavření 350 míst s nedostatečným prodejem, poté však přiznal, že musel uzavřít další restaurace v USA, Japonsku a Číně. Dohromady jich bylo na 700. I když se toto číslo může zdát zanedbatelné pro tak velkou společnost, zdá se, že ikonické dva zlaté oblouky již tolik nezáří. McDonald´s oznámil snížení příjmů o 11 procent a pokles zisku o 30 procent v prvních třech měsících roku 2015.

Celkový počet uzavřených prodejen ukazuje na to, jak může být McDonald´s agresivní a bez milosti uzavřít své restaurace, které nevykazují dostatečný prodej. „Když se podnikání komplikuje, jako je tomu právě v USA, to víte, že se cítíte trochu frustrovaní,“ řekl CEO společnosti Steve Easterbrook.

fastfood shutterstock 650096614

Do jakého jídla byste se raději zakousli vy?

Rostoucí strach

Další řetězce s rychlým občerstvením, jako jsou Burger King, Five Guys Burgers nebo Chipotle, nabízejí větší sortiment a také poskytují svým zákazníkům zdravější varianty. To však není největší hrozbou pro McDonald´s. Tu představuje spíše rostoucí zájem o výživu a také zvyšující se požadavky lidí na zdravější a ekologické potraviny. To je to, co McDonald´s skutečně zneklidňuje.

Věděli jste, že například v Bolívii musel tento řetězec rychlého občerstvení uzavřít všechny své restaurace? Místní lidé nepatří k fanouškům tohoto typu rychlého občerstvení a zkrátka „nedůvěřují“ jídlu, které je připraveno v tak krátké době. 60 % obyvatel Bolívie si nemyslí, že stojí za to riskovat své zdraví a peníze v McDonaldu. Možná by si z nich mohly vzít příklad i další země.

Časy se mění. Lidé začínají ustupovat od fast foodů a požadují čerstvé a nezpracované ingredience. Stále častěji tak přecházejí na slow food (pomalé jídlo) chránící místní produkty a podporující poctivé a čisté jídlo. 

 

Čtěte také:

Vědci zjistili, že konzumace instantních nudlí způsobuje více zdravotních rizik než fastfoodové jídlo

Fastfoody. Závislost jako na jiné droze

Cpete do dětí hranolky? A víte, že obezita souvisí s psychickým strádáním? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...