fbpx

Ve Středozemním moři se objevili lidožraví žraloci. Biologové jásají, turisté už míň Dalších 3 fotografií v galerii
Asociaci Anitalk se podařilo zaznamenat a vyfotografovat pětimetrového žraloka bílého

Třicet let nikomu nechyběli. A už jsou tu zas.

Zveřejněno: 6. 7. 2018

Asociaci Anitalk se podařilo zaznamenat a vyfotografovat pětimetrového žraloka bílého jen několik kilometrů od pobřeží ostrůvku Cabrera, jenž je součástí Baleár. Jeho přítomnost v tamních vodách je pro vědeckou komunitu velmi pozitivní, neboť tento druh žraloka je zařazen mezi ohrožené druhy. Místní a turisté již jejich nadšení příliš nesdílí a není se čemu divit. 

30 let byl klid

Výskyt tohoto žraloka je „historickým milníkem“, jak zdůraznila organizace, která se věnuje ochraně mořských ekosystémů. Jedná se o první vědecké zdokumentování přítomnosti žraloka bílého v baleárských vodách po více než třiceti letech. Expedice vedená biologem Ricardem Sagarminagou van Buitenem dokázala zaznamenat žraloka po dobu 70 minut.

formentera

Baleárské ostrovy

Asociace Alnitak se nechala na oficiální facebookové stránce slyšet, že je toto pozorování důležité především proto, že dosud nebyla vědecky potvrzena přítomnost tohoto druhu žraloka v blízkosti Baleárských ostrovů. „V posledních letech se sice objevila řada nepotvrzených pozorování a nejrůznějších zvěstí, ale až nyní se jedná o první vědecké pozorování žraloka bílého ve španělských vodách, a to po více než třiceti letech,“ uvedla asociace. 

Související…

Budou moře konečně čistá? Snad. Zasadí se o to na 200 národů
Vojtěch Žák

Ohrožený druh na červené listině

Jak uvedl na svém Twitteru námořní biolog Toni Muñoz, který pracuje s vládou Mallorky, žralok bílý, dříve často označovaný jako „žralok lidožravý“, se nachází na červené listině ohrožených druhů. Záznamy tamní vlády však poukazují na známky možného rozšíření tohoto druhu, například v případě Lvího zálivu.

Rybáři žraloky údajně viděli, ale fotografie nejsou věrohodné

Joan Carles Palerm, biolog z Mallorky, poukázal na to, že žralok bílý je ve Středozemním moři běžným jevem. „Přítomnost velkých žraloků bílých ve španělských vodách je prokázaná skutečnost,“ potvrdili lidé z asociace Alnitak. 

bila zralok 2

Žralok bílý

Možná je to jen náhoda

Podle Palerma je hlavním problémem „nedostatek údajů a málo výzkumů“. Takže jen kvůli jedinému vědeckému pozorování nelze tvrdit, že se populace žraloka bílého v této oblasti zvýšila.„Je pravda, že v posledních letech zaznamenali mnozí rybáři nějaký druh setkání se žraloky bílými nebo velmi podobnými rybami, ale fotografie nikdy nebyly dostatečně věrohodné,“ vysvětlil.  Podle odborných zdrojů přítomnost žraloka bílého v blízkosti námořního a suchozemského národního parku v souostroví Cabrera znamená zlepšení kvality.

foto: Profimedia, zdroj: ElDiario

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...