fbpx

Do kostarického wellness centra mají bílé ženy vstup zakázán Dalších 4 fotografií v galerii
Zakladatelka centra Satya X

Satya X vybudovala centrum, které má ženám tmavé pleti pomoci vyrovnat se s rasismem v USA

Zveřejněno: 16. 6. 2018

Že by nový druh segregace? Na plážích Puerto Viejo v Kostarice existuje relaxační centrum pro ženy, kam je ovšem bílým ženám z USA nebo Evropy vstup zakázán. Konkrétně jde o spirituální wellnes centrum Women of Color Healing Retreat. Jak sám název napovídá, slouží k relaxaci a obnově mentálních i fyzických sil výhradně ženám tmavé pleti.

Související…

PachaMama: Před moderním světem lze utéct na Kostariku
Kateřina Hájková

Ženy zde hledají útočiště právě před světem bílých, který je v některých situacích do dnešních dnů nepřijímá tak, jak by si představovaly. Z toho důvodu chtějí, aby alespoň jedno jediné místo na celé zeměkouli náleželo jen jim, tedy ženám barevné pleti. Především Afroameričanky z USA sem jezdí na desetidenní ozdravné pobyty plné jógy a meditací, které jim mají pomoci uvolnit se a zotavit se z psychologických traumat, která údajně plynou ze „systémového amerického rasismu“. Kromě jógy a meditací se v tomto segregovaném ráji na zemi mohou barevné ženy věnovat turistice nebo surfingu a dopřávat si veganskou stravu.

Svoboda Kostariky

Relaxační centrum pro barevné ženy založila v roce 2014 bývalá zdravotní sestra, která si říká Satya X. Na portálu organizace vypráví svůj příběh, jenž ji k založení centra inspiroval. Satya odjela z New Yorku, protože byla vyčerpána rasistickou ideologií, která se podle ní vznáší nad americkou kulturou. Vydala se poznávat kouzlo a krásy Kostariky, do které se zamilovala, protože zjistila, že jí dává svobodu a volnost.

Jejím dalším cílem je zvýšit kvalitu života černých dětí, a to nejen po stránce fyzické, ale také duševní a mentální.

A protože se zde Satya cítila tak dobře, dodalo jí prostředí nápad i energii vybudovat toto segregované centrum. Satya je přesvědčená, že původní Afričané patří mezi nejutlačovanější rasy na světě. Její centrum má proto Afroameričankám nabídnout odpočinek „od tlaku bílého světa“ a poskytnout jim „bezpečné útočiště, kde mohou být samy sebou a žít bez strachu z utiskování a diskriminace“.

wellness

Svět, do kterého bílé ženy nesmějí. Meditační centrum má přesně specifikovanou klientelu

Spojení s přírodou

Díky přírodě a také vlídnosti místní komunity, se kterou se Satya před založením centra spojila s prosbou o spolupráci a dotazem, zda místní s jejími záměry souhlasí, doufá, že zde vnitřně i fyzicky vytížené černé ženy najdou oázu klidu a pohody, díky níž lépe pochopí samy sebe a své postavení ve společnosti. Ženy zde chodí bosy, žijí v souladu s přírodou a meditují.

Provoz a financování centra řídí Satya X z velké části sama. Nyní pracuje na programu výuky jógy a meditace pro černé děti, a vytvořila dokonce další program zaměřený na pěstování ovoce, zeleniny a bylinek v místních školách. Jejím dalším cílem je zvýšit kvalitu života právě barevných dětí, a to nejen po stránce fyzické, ale také duševní a mentální. Satya X je přesvědčená, že její programy jsou skvělými prostředky ochrany proti rasismu a ponižování, kterému dnes podle jejího názoru musí v USA lidé tmavé pleti čelit.

foto: Women of Color Healing Retreat, zdroj: Fox News

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...