fbpx

Přečtěte si o městečku, kde saúdský král utratil za dovolenou 80 milionů eur

Zveřejněno: 10. 5. 2018

Pokud je jihošpanělská Costa del Sol přirovnávána k americké Floridě, pak je Marbella evropským Miami. Toto exkluzivní letovisko nabízí útočiště řadě mezinárodních celebrit, které zde tráví léto ve svých soukromých vilách, pětihvězdičkových hotelích a na svých luxusních jachtách.

Z rybářské vesničky luxusní rezort

V roce 1946 německý kníže Maximilian de Hohenlohe-Langenburg a jeho syn Alfonso projížděli rybářskou vesnicí Marbella, když se se svým Rolls-Roycem dostali do problémů. Alfonso se okamžitě zamiloval do tohoto místa. Rozhodl se koupit si zde pozemek a postavit pro sebe dům. V roce 1954 ze své rezidence vytvořil Marbella Club Hotel. Byl to první luxusní hotel na pobřeží Costa del Sol.

Související…

Palma de Mallorca jako první španělské město zakázala Airbnb
Lucie Osmanská

Alfonsova matka byla navíc španělská markýza a díky ní se seznámil s evropskou vládnoucí elitou. Na dovolenou zde jezdívaly Eva Gardnerová, Grace Kellyová, Audrey Hepburnová, Cary Grantová nebo Laurence Olivierová. Alfonso zemřel v roce 2003. V 90. letech však prodal své akcie a přestěhoval se do španělského města Ronda, kde se začal věnovat produkci vína.

marbella 1

Podvečerní pohoda v jedné z rybářských restaurací

Michelin na každém kroku

Španělské letovisko se může pochlubit několika restauracemi oceněnými hvězdou Michelin. Nejznámější je zřejmě Calima šéfkukaře Daniho Garcii (označován za budoucího Ferrana Adrià, jednoho z nejlepších světových šéfkuchařů) v hotelu Gran Melia Don Pepe.

Město je navíc domovem více než 600 dalších restaurací, což z něj činí jednu z nejlepších kulinářských destinací v Andalusii. Na večeři se vydejte do přístavu Puerto Banús nebo na kolonádu Paseo Maritimo podél pláže.

Pár přátel stačí mít

80 miliónů eur za letní prázdniny s téměř třemi tisíci přáteli. Kdo dokázal utratit takovou sumu? Byl jím král Fahd ze Saudské Arábie, který měl v Marbelle kromě svého sídla také soukromou kliniku a mešitu. Strávil zde několik let. Jeho dům, palác Mar-Mar postavený v 80. letech, je přesnou replikou Bílého domu ve Washingtonu.

marbella 2

Luxusní jachtičky v přístavu Banus

Jednou pozval do svého sídla na tři tisíce blízkých přátel, pronajal na 300 hotelových pokojů a 500 aut. Tato jednoměsíční dovolená obohatila španělskou ekonomiku o 40–80 miliónů eur (jednou dokonce nechal spropitné ve výši 235 tisíc eur).

Fahd se nechal slyšet, že Marbella se mu líbí, protože je to „země požehnaná Alláhem“. Když král zemřel v roce 2005, Marbella za něj držela tři dny smutek. Byla po něm dokonce pojmenována veřejná zahrada a ulice.

Fahdův nevlastní bratr a dědic, král Abdulláh, se rozhodl pokračovat v extravagantním životním stylu. Za párty, kde byla přítomna jedna z Fahdových čtyř vdov a 14 princezen, konající se v Mar-Mar v březnu 2006, rodina utratila na 12 miliónů eur. Králův další bratr, princ Salman, má dokonce v okolí svůj vlastní palác Al Riyad.

 

foto: Profimedia, zdroj: Andalucia.com

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...