fbpx

Celá Jižní Korea tone v květech jara Dalších 4 fotografií v galerii
Festival třešních květů v přímořském Jinhae v dubnu

Duben je nejoblíbenějším měsícem Korejců. Stromy rozkvétají a je třeba vyrazit do přírody

Zveřejněno: 25. 4. 2018

Život Korejců je plný stresu ze studia či zaměstnání. Vždy chtějí být ti nejlepší, dosáhnout úspěchu a nezaostat za jinými. Takové tempo se ale musí něčím kompenzovat. Mnozí se věnují sportům a vycházkám do přírody. Jaro přináší osvěžení a příležitost k uvolnění.

Na internetu se rychle objeví seznamy Korejské meteorologické správy s těmi nejkrásnějšími místy a daty, kde si lze užít bujnou květenu v plném rozpuku. Korejci jsou také vášniví fotografové a dokážou stát i hodiny na jednom místě, jen aby si zavčas zabrali pozici u kvetoucího stromu v záři vycházejícího slunce. Trpělivost jim nechybí.

korea selfie

Festival třešnových květů v pobřežním Jinhae. Návštěvníci sem v dubnu přijíždějí právě kvůli květnatým alejím.

Duben je měsícem svateb

Nejčastěji vyrážejí do chrámů ukrytých v nitru hor či na svazích skalnatého pobřeží. Zde se daří azalkám a forzýtiím. Obdivování květů a fotografování se věnují ale i amatéři. Nemusejí ovšem jezdit daleko z hlavního města, i tam se rozzáří parky královských paláců duhovými polštářky květů. Zahradníci si dávají záležet na jejich kombinaci i přísunu životadárné vody.

korea kvety

Další květní festival, tentokrát v královském paláci Kjonbokun v Soulu.

Korejské dívky se rády posadí přímo doprostřed růžového bochánku a nechají se zvěčnit v humorných pózách. Mnohé využijí příležitost i k prezentaci svého nového nadýchaného šatu hanboku. Také hanbok hýří barvami a k jarní květeně se opravdu výborně hodí. A kromě toho je vstup do královských paláců v tradičním oděvu zdarma. V palácích se také pořádají koncerty, výstavy a mladé páry často volí duben či květen jako měsíc své svatby. Inu, v rozkvetlém sídle vládců jsou přece fotografie ženicha a nevěsty nejlepší. A to především pokud jde o ceremoniál dle starobylých zvyků v honosných kostýmech.

K jaru také náleží rituál pití čaje. V uličce Insadong se nalézá čajovna Osulloc nabízející nápoj přímo z ostrova Džežu, na kterém nalezneme plantáže této značky. Místní čaje mají různé vůně i příchutě, nechybí zde ani čaj pro svatebčany či jarní třešňový. Specialitou je ale čaj zelený, k němuž se servíruje i zmrzlina a dortík ze zeleného nokčá. Opravdová pochoutka. Jak se mi po ní zde v Praze stýská.

Květinová dráha

Některá jihokorejská města a vesnice pořádají v dubnu festivaly rozkvetlých třešní, švestek a meruněk. Doprovázejí je koncerty, taneční představení a malé trhy s místními výrobky. Jen je třeba předem ověřit, zda stromy skutečně rozkvetly. Termín se zpravidla plánuje rok dopředu a příroda o něm občas neví. Festival se pak koná, i kdyby na stromcích zatím nic nevykvetlo – inu, plánování.

korea draha

Letecký pohled na nádraží v Jinhae během dubna.

Jedničkou mezi oslavami je město Jinhae se svými třešňovými alejemi. V době největšího rozpuku je plné turistů, kteří se fotí pod narůžovělými krasavicemi, procházejí se ulicemi či kolem nádraží, kde projíždí květinovou dráhou vlak. V horách zase rostou květy divoké, plné nezkrotnosti a jemného aroma.

Korejské rodiny, zamilované dvojice, mladí i starší, všichni nyní užívají vzácný čas jarního rozpuku. Inspirujte se jimi i vy a prožijte krásné chvíle v rozkvetlých sadech.

foto: Profimedia a Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...