fbpx

Čerstvě zvěřejněný Metropolitní plán přestává chránit parky a zelená místa mezi pražskými ulicemi, varuje mluvčí společnosti Arnika Jiří Kaňa.

Zveřejněno: 10. 8. 2018

Metropolitní plán, jehož návrh zveřejnil v pondělí Magistrát hlavního města Prahy, má přestat chránit před zástavbou nejen území kolem obory Hvězda, Parukářku, svahy kolem botanické a zoologické zahrady v Troji, ale i stovky dalších parků a zelených ploch po celé Praze. O ochranu mají přijít i školy, školky nebo sportoviště. Podle občanského spolku Arnika plán nestanoví pro výstavbu prakticky žádná pravidla. 

Související…

Vysokoškoláky zajímá školství a životní prostředí. Víc než ostatní
Klára Kutilová

„Institut plánování a rozvoje dává developerům volné ruce a chce dovolit stavět prakticky cokoliv téměř kdekoliv. Navrhuje zahustit pražskou zástavbu na úkor parků a zelených ploch, sportovišť, a dokonce veřejné vybavenosti. Ignoruje potřeby obyvatel a vytváří předpoklady ke zhoršování podmínek pro život v hlavním městě. Každý by si měl ve vlastním zájmu Metropolitní plán prohlédnout a podat připomínky,” komentuje zveřejněný návrh magistrátu právnička Arniky Vendula Zahumenská.

Proti trendu evropských velkoměst

Přeměna nezastavitelných ploch na zastavitelné je nevratný krok. V budoucnu by stačila jen drobná změna územního plánu a namísto parků nebo třeba zahrádkových osad může vyrůst prakticky jakákoliv stavba. Naopak změnit zastavitelné území zpátky na park v podstatě není možné. Praha by totiž musela vynaložit stovky milionů nebo spíše miliard na výkupy pozemků.

„Primátorka Krnáčová označuje zveřejnění Metropolitního plánu za historický okamžik. To je pravda jen zčásti. Míra transparentnosti je skutečně nebývalá. Stejně tak se nikdy dříve nemohli Pražané seznamovat s územním plánem déle než měsíc, jako je tomu teď. Na druhou stranu, Institutu plánování a rozvoje se ani po šesti letech práce nepodařilo připravit plán, který zajistí, aby Praha udržela krok s progresivními metropolemi Evropy,” dodává Martin Skalský z Arniky.

Pomozte spravovat Metropolitní plán na facebooku

Podívejte se, co se stane s vaším okolím

Arnika připravila ve spolupráci s týmem odborníků podrobné komentáře k zásadním rizikům, která návrh Metropolitního plánu přináší. Každý týden zveřejní text k jednomu z těchto témat: parky a zelené plochy; doprava; školy, školky a další veřejná vybavenost; mrakodrapy a památková ochrana; dostupnost bydlení; využití brownfields, jako jsou například pozemky pražských nádraží. Arnika také sepsala pro Pražany návod na to, jak napsat připomínku k Metropolitnímu plánu. Až do konce července je poradna Arniky také připravena na nápor dotazů.

Metropolitní plán se stane nejdůležitějším podkladem pro rozhodování stavebních úřadů a ovlivní podobu Prahy na několik příštích desetiletí. Bude mít zásadní dopad na život a majetek všech obyvatel Prahy, kteří mají právě v červenci možnost do finální podoby zasáhnout. Už teď si mohou plán prohlížet a podívat se, jak ovlivní  místo jejich bydliště. Lhůta pro podání připomínek je 30 dnů a poběží od 27. června do 26. července. Arnika vysvětluje Pražanům souvislosti Metropolitního plánu na webu www.zmenyprahy.cz.

Původně vyšlo na: arnika.org

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...