fbpx

Soběstačné off grid domy jsou zatím dražší. Po jejich pořízení ale ušetříte na všem

Zveřejněno: 7. 2. 2018

Ještě před stoletím by lidé dali majlant za to, aby byli napojeni na městskou kanalizaci, vodní a elektrické vedení. Dnes se mnozí snaží o pravý opak: žít off-the-grid, tedy mimo inženýrské sítě.

Off grid je moderní myšlenka udržitelného bydlení, šetrného k životnímu prostředí. Lidé si staví domy se solárními panely, kompostovacími toaletami a vlastními studnami, které jim umožňují se odstřihnout od tradičních inženýrských sítí a žít nezávisle na infrastruktuře. Nový druh bydlení jim nabízí větší svobodu, nezávislost a jistotu samostatnosti.

Pionýrem českého off-the-grid hnutí je Český ostrovní dům, projekt iniciovaný Pavlem Podruhem v roce 2016. „Český ostrovní dům je projekt, který se snaží urychlit nebo akcelerovat nástup čistých, udržitelných technologií do domácností a budov a vůbec do stavitelství,“ vysvětluje Pavel Podruh. Cílem projektu je podle jeho autorů "spojovat plně funkční, pokroková a důmyslná řešení v krásných, co nejvíce soběstačných a vysoce šetrných budovách".

Proč žít off-the-grid

V současné době jsou off-the-grid domy stále asi o 20 % dražší než domy obyčejné. Brzy vám ale začnou peníze šetřit, protože si nebudete platit za elektřinu a vodu. Tento styl života vás navíc naučí plýtvat mnohem méně než v minulosti. Celá myšlenka směřuje k udržitelnému bydlení, jež je šetrné k životnímu prostředí. V ideálním případě proto máte vlastní zahradu a pěstujete si vlastní plodiny.

Žít off-the-grid je tedy levnější, máte absolutní kontrolu nad svým životním stylem a nejste na nikom závislí. V případě výpadku v obci či ve městě máte vystaráno, máte totiž vlastní zdroje. Než se ale na off-the-grid bydlení vrhnete, měli byste zvážit několik věcí. První otázkou jsou úspory. Pokud se chcete odstřihnout od inženýrských sítí, potřebujete alespoň základní vstupní kapitál. Musíte si koupit půdu, vyřídit povolení ke stavbě, vybudovat vodovodní systém, rozhodnout se, jak budete zpracovávat odpad, a musíte vyřešit i elektřinu.

„Zjistěte si, jak se udržíte v teple. Tohle je nejdůležitější a nejtěžší věc ze všech, protože solární panely vás samy o sobě nezachrání,“ varuje holandská offgriderka Mila Luleva. Co doporučuje? Do hlavního obytného prostoru namontovat obklady z tvrdého dřeva. Izolovat všechny stěny a strop, využít pasivního vytápění (například umístit skleněné dveře do kuchyně tak, aby čelily slunci). Nedovolit, aby stromy v zahradě blokovaly cestu slunci, a dobře zvážit podobu interiéru i exteriéru a velikost oken.

Čtěte také:

Jak si matka samoživitelka postavila minidům
Nebaví vás život ve městě? Postavte si dům v korunách stromů
Malý dům - velký trend! Zvládli byste bydlet v Tiny house?

Samostatnost na dosah

„Život off-the-grid vás taky donutí změnit pohled na to, co je a co není odpad. Zjistíte, že spoustu věcí nepotřebujete a že spousta "zbytečností" má naopak celou paletu možných využití. Slovo "recyklace" pro vás dostane docela nový význam. Jakmile máte něco, čeho byste se chtěli zbavit, první věc, která vám vytane na mysli, by neměla být, jestli to patří do zeleného nebo žlutého koše. Ve skutečnosti se ptáte sami sebe: Jak to mohu použít?“ konstatuje Mila Luleva.

Počet domů, které vznikají mimo tradiční infrastrukturu, rychle roste. V roce 2013 oznámil propagátor off grid Richard Perez v Home Power Magazine, že jen v USA žije 180 tisíc rodin off grid. „To je číslo, které poskočilo o 33 procent za posledních deset let,“ konstatoval Perez. Během posledních pěti let roste toto číslo dál.

A situace v Česku? „Budujeme 2 off grid domy, samostatné budovy na jednom kusu půdy. Lidé v nich mohou na zkoušku bydlet. Pokud chcete vidět, jak funguje off grid stavba, přijďte. Stojí na velice levném a překrásném kusu půdy poblíž Šumavy. Můžete si ho vyzkoušet třeba v rámci rodinné dovolené. Uvidíte, že to není tak odlišné od toho, na co jste zvyklí,“ zve Pavel Podruh.

foto: facebook Český ostrovní dům, zdroj: Český ostrovní dům

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...