fbpx

Mars chce využít metodu posílení DNA kakaovníků

Zveřejněno: 5. 2. 2018

Dokážete si představit svět bez čokolády?  Zmizet může podle vědců už za několik desítek let. Vyšší teploty a stoupající míra sucha totiž devastují kakaové boby. Situace může vyústit až v úplné vyhynutí kakaovníků. Obří potravinové firmy, jako jsou třeba Mars a Nestlé, to ale nechtějí dopustit. My bychom přišli o čokoládu a ony o významný zdroj obživy. Jak se snaží zachránit planetu a jak moc jim to můžeme věřit?

Kakaové boby mají v dnešním světě velmi nejistou pozici. Ke svému prospívání potřebují konstantní teplotu i vlhkost, což ve většině případů dosud splňuje podnebí západní Afriky, odkud také pochází více než polovina světové čokolády. Jedná se konkrétně o dvě oblasti – Pobřeží slonoviny a Ghanu.

Čokoládoví magnáti a ekologie?

V příštích desetiletích by se ale situace měla změnit. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru by se do roku 2050 měly teploty v těchto místech radikálně změnit. Tato skutečnost je známá i společnosti Mars, která představuje předního světového magnáta ve výrobě čokoládových cukrovinek.

V září loňského roku proto v rámci akce nazvané Sustainability in a Generation  přislíbila přispět miliardou amerických dolarů, které by měly být využity ke snížení uhlíkové stopy tohoto obchodního a dodavatelského řetězce až o 60 %, a přispět tak ke zlepšení atmosféry vhodné pro život kakaových bobů.

Dětská práce se s čokoládovou filozofií neslučuje

Péči o své čokoládové ovečky ale nezanedbává ani další gigant, firma Nestlé. Její zástupci ve jménu lepších životních podmínek jak pro rostliny, tak i pro lidi, kteří pracují na plantážích, rozdávají farmářům vlastní sazeničky a dohlížejí na to, aby zde nepracovaly děti.

Dětskou práci dokonce zakazuje i etický kodex, jímž se potravinový řetězec v rámci své praxe řídí. I přesto na veřejnost prosakují zprávy, že slib, který Nestlé před několika lety učinila, se jí nedaří dodržovat a že na plantážích se i přes přísný zákaz objevují dětští pracovníci, kteří mnohdy nedostávají plat jako dospělí.

profimedia 0349757198

Farmář na kakaové farmě v Ghaně. I jeho práce může být brzy ohrožena.

Zemědělci nemají čas ani zájem

Kde je tedy pravda? Je možné, že farmáři sami nechtějí dodržovat etické principy, které se jim Nestlé snaží vštípit? Podle výzkumníků organizace Fair Trade, která z pověření Nestlé pravidelně kontroluje situaci na plantážích, bohužel ano.

Ti totiž zjistili, že ačkoliv Nestlé vynaložila značné úsilí na informování farmářů o svém kodexu chování, znalost tohoto kodexu byla mezi zemědělci velmi nízká. Školení se nemohli účastnit buď kvůli nedostatku času, nebo zájmu. Pracovníci Fair Trade také zjistili, že v zemědělských podnicích chybí jakýkoliv systém ověřování věku pracovníků, který by podpořil zastavení dětské práce.

Společnost Nestlé již alespoň podle informací vedení firmy podniká kroky k řešení. Mezi první akce patří zvýšení přístupu ke vzdělávání, posílení systémů ověřování věku na farmách a zvyšování povědomí o vlastním kodexu chování společnosti. Mluvčí společnosti Nestlé k tomu pro Guardian řekla: „Budeme usilovat o zlepšení kontroly v oblastech, kde máme dokázáno, že děti stále pracují. Již nyní plánujeme rozšířit systém monitorování a nápravných opatření na další produkční země, přičemž krátkodobou prioritou bude Ghana. Budeme i nadále spolupracovat s vládou a našimi partnery, abychom zlepšili standardy v celém odvětví.“

Drobná změna v DNA

Firma Mars zahájila kvůli záchraně kakaovníků také spolupráci s vědci z Kalifornské univerzity. Společně nyní zkoumají možnost využití technologie CRISPR pro úpravu genu, která by měla kakaové boby učinit silnějšími a odolnějšími tak, aby zůstaly zachovány i pro další generace. Rostliny by měly být transformovány do podoby méně náchylné k vnějším vlivům, což by je mělo chránit zejména před extrémními teplotami a velkým suchem.

Nová technologie umožňuje drobné vylepšení DNA, které dosud nebylo možné. Její využití může mít pro budoucnost lidstva ohromný význam. Zejména v rozvojových oblastech, kde může před vyhynutím zachránit řadu rostlin, které slouží místním obyvatelům jako jediná obživa. Metoda by pomohla všem rostlinám, včetně kakaových bobů, které ohrožují právě změny klimatu, zvyšující se množství škůdců a nedostatek vody.

Posílí posílené potraviny i člověka?

Jennifer Doudna, chemička a genetička, která technologii CRISPR vynalezla, dohlíží na spolupráci se společností Mars tak, aby její „dítě“ bylo využito, ale ne zneužito. Její objev si totiž získal pozornost i díky naději na vymýcení některých dědičných nemocí a vytvoření klanu „ideálních lidských bytostí“. Dal by se tak využít i na posílení lidské DNA.

Ona sama je přesvědčená, že metoda by neměla být aplikována na člověka, ale na potraviny, které konzumuje. Vždyť i tak se bude podílet na jeho dobrém fyzickém stavu a zdraví celého organismu. Proto se Doudna domnívá, že výhod technologie CRISPR by neměla využívat pouze jedna potravinářská společnost, ale že nabízí benefity všem podobným podnikům, které chtějí přispět k lepšímu zdraví i životnímu prostředí. Doufá proto, že se k Marsu časem připojí i další velikáni typu Nestlé.

foto: Profimedia, zdroj: GenomWeb

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...