fbpx

Zveřejněno: 9. 11. 2017

Nebudeme psát o klasických turistických atrakcích v maďarské metropoli, mezi které bezpochyby patří Budínský hrad, Rybářská bašta, budova parlamentu nebo náměstí Hrdinů. Město nabízí i řadu skrytých míst, jež běžný turista projde bez povšimnutí. A právě na taková budapešťská zákoutí se zaměříme.

V Budapešti se nachází hned tři sochy, které plní přání. První z nich je socha tlustého policisty, kterou objevíte na rohu ulic Zrnyi a 6. října. Autorem je Illyes András a socha byla ve městě umístěna v roce 2008. Po fyzické stránce se autor inspiroval svým dědečkem. Říká se, že pohlazení policistova břicha přinese štěstí v lásce.

budapest anonymous shutterstock 651814108

Sáhnete-li si na pero, které drží postava v ruce, čekají vás šťastné časy.

Malá princezna, to je další socha zobrazující malou dívku sedící na zábradlí na promenádě kolem Dunaje. Vytvořil ji László Marton v roce 1972. Jeho nejstarší dcera si často hrávala na princeznu a právě ona jej inspirovala k vytvoření této sochy. Jen málo lidí tuší, že kopii této sochy objevíte také v maďarském městě Tapolca a v Japonsku před koncertní síní Tokyo Metropolitan Art Space. Sáhněte si na její koleno a nezapomeňte si něco přát. Na hradě Vajdahunyad pak objevíte sochu Anonymous. Byla vytvořena Miklósem Ligetim v roce 1903 a maďarskému národu ji věnoval František Josef I. Pro štěstí si sáhněte na pero, které drží v ruce.

Pamětní strom Michaela Jacksona

Strom u hotelu v Budapešti se proměnil ve zpěvákovu svatyni. Během svých turné, kdy několikrát navštívil i Budapešť, zůstával Michael Jackson v hotelu Kempinski. Kdykoliv byl zpěvák ve městě, fanoušci se shromáždili v parku naproti hotelu a snažili se ulovit jeho snímek. Po jeho smrti v roce 2009 se mu rozhodli zasvětit strom na rohu parku před hotelem. Strom je ozdoben jeho fotografiemi, květinami, dopisy i plyšáky. Na jeho narozeniny se Michaelovi fanoušci pravidelně scházejí u stromu, aby uctili jeho památku. 

Socha Columba

Pokud patříte mezi obdivovatele detektiva Columba stejnojmenného seriálu, nemůžete si nechat uniknout prohlídku jeho sochy. Díky jeho maďarským kořenům naleznete v Budapešti bronzovou reprodukci Petera Falka v životní velikosti, a to včetně jeho pověstného baloňáku a doutníku. Socha byla instalována v roce 2014 a stála 63 tisíc dolarů.  

budapest shutterstock 398552839

Obojživelný autobus je lákadlem pro malé i velké.

Autobus, který vás proveze po souši i vodě

Každé větší město má svůj turistický autobus, který proveze zájemce po nejslavnějších památkách dané lokality. Budapešť však zašla ještě dál. Speciální autobus vás nejprve proveze městem a poté se vrhne do Dunaje. Město si tedy můžete prohlédnout i z vodní hladiny. Okružní jízda trvá cca 2 hodiny a zaplatíte za ni 28 euro.

Tradiční ochutnávka

Prohlídka Budapešti by nebyla kompletní bez pravého maďarského langoše. Kde ale najít ten pravý, abychom ho nemohli zaměnit s tím naším od pražského Hlavního nádraží? Oblíbený je například bufet Retro Langos na stanici metra Arany Janos (to aby se to dobře pamatovalo). Tradiční langoš se sýrem a cibulí vás tu bude stát přibližně 60 korun. Máte ale možnost si nechat naložit různé ingredience, od maďarských papriček až po výbornou slaninu. 

Nezapomeňte se na další fotky podívat do naší galerie. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...