fbpx

Zveřejněno: 26. 11. 2017

Lidí bez domova přibývá a obyvatelé nejen z Los Angeles se snaží tuto situaci řešit. Skupině studentek ze střední školy v San Fernandu se podařilo zkonstruovat stan poháněný solární energií, a to navzdory tomu, že neměly žádné předchozí odborné zkušenosti. Stan lze navíc jednoduše smotat do batohu. Bezdomovci tak mohou mít alespoň „střechu nad hlavou“.

Jejich rodné město San Fernando, které se nachází severovýchodně od Los Angeles, zaznamenalo v loňském roce nárůst lidí bez domova o 36 % (celkový počet se vyšplhal na 7094). „Protože tady žijeme, vidíme na vlastní oči, jak jich stále přibývá. Navíc pokud vaši rodiče nezaplatí několik účtů, i z vás se mohou snadno stát bezdomovci,“ říká jedna z „konstruktérek“ Meggie Mejia.

Dívky se tedy rozhodly těmto lidem pomoci. „Protože my samy pocházíme z nízkorozpočtových rodin, nemáme peníze, které bychom jim mohly dát,“ říká Daniela Orozco. „Chtěly jsme jim nabídnout jinou alternativu,“ dodává další spolužačka Veronica Gonzales.

Informace hledaly na internetu

Mladých vynálezkyň se ujala nezisková organizace DIY Girls, která umožňuje dospívajícím dívkám z rodin s nízkými příjmy v LA, aby mohly pokračovat ve vzdělávání v oblasti techniky a inženýrství. Evelyn Gomez, výkonná ředitelka organizace, dohlížela na projekt a pomáhala tam, kde mohla. Studentky však brzy začaly dělat všechno samy. Pokud měly nějaký problém se solárním panelem, sledovaly videa na YouTube. Potřebné informace hledaly na Googlu. Dokonce přišly se svým vlastním hashtagem #wegetitdone.

„Učíte se věci, o kterých jste nikdy neslyšeli, a o kterých se vám ani nesnilo,“ říká Chelly Chavez, která se například naučila programovací jazyk C++, aby pomocí počítačových výpočtů porozuměla technickým aspektům stanu.

Práce bez přestávky

Dívky pracovaly na projektu šest dní v týdnu, a to i během zimních a jarních prázdnin. Domů se často vracely po hodinách trávených šitím. Vytvořily celkem dva prototypy, které podstoupily kontrolní testy. Tvrdá práce se nakonec vyplatila. Dívky získaly grant z programu Lemelson-MIT ve výši deseti tisíc dolarů a svůj vynález představily na EurekaFestu MIT 16. června 2017.

Díky stránkám GoFundMe dokázaly vybrat více než 18 tisíc dolarů, což jim pomáhá v rozvoji jejich projektu. Studentky získaly zasloužené vítězství a inspirovaly řadu lidí. Všechny doufají, že jejich stany zlepší životy lidí bez domova nejen v jejich komunitě.

foto: Bored Panda, zdroj: Bored Panda

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...