fbpx

Zveřejněno: 12. 12. 2017

Podle nedávné studie zveřejněné v časopise Nature Communications může mechanismus v kvasinkových buňkách vysvětlit vztah mezi cukrem a maligními nádory. Autoři devítiletého výzkumného projektu dokonce tvrdí, že stav pacientů s nádorovým onemocněním lze ovlivnit změnou stravovacích návyků. Má tedy konzumace cukru na riziko vzniku rakoviny vliv?

Běžné buňky užívají při dýchání glukózu, kterou rozkládají na oxid uhličitý a vodu. Rakovinné buňky glukózu fermentují a následně produkují laktát. To podporuje jejich rychlou reprodukci. Jedná se o jev známý jako „efekt Warburg“. Pojmenován je po svém objeviteli, německém biochemikovi Ottu Warburgovi, který na něj přišel asi před 70 až 80 lety. Z něj při novodobém bádání vycházeli výzkumní pracovníci v čele s Johanem M. Theveleinem, hlavním autorem výše popsané studie a profesorem na KU Leuven v Belgii.

„Fermentace cukru na kyselinu mléčnou produkuje asi 15krát méně energie než spalování cukru při dýchání,“ říká Thevelein. I přesto však rakovinné buňky rostou mnohem rychleji než buňky normální. Příčinou zřejmě bude ono kvašení. I kvasinky rostou rychleji, když kvasí. Proč by tomu tak nemohlo být i v případě buněk rakoviny? Thevelein proto vznáší důležitou otázku: „Je Warburg efekt příznakem rakoviny, nebo její příčinou?“

shutterstock 348926726

Organismus lidí s nadváhou zpracovává cukr jiným způsobem než u lidí s váhou optimální

Warburg efekt a rakovina

Při hledání odpovědi Thevelein a jeho kolegové experimentovali s buňkami kvasinek, protože je známo, že stejně jako rakovinné buňky podporují dýcháním fermentaci. V rámci toho nalezli meziprodukt, který je silným aktivátorem proteinu zvaného RAS.

RAS je proto-onkogen, tedy gen kódující proteiny. Jako takový pomáhá regulovat růst a diferenciaci buněk. Proto-onkogeny se mohou stát onkogeny nebo geny způsobujícími rakovinu, když se vyskytnou mutace. „Mutantní formy proteinů RAS jsou přítomny v mnoha nádorech,“ uvedl Thevelein. Studie pak dle jeho slov odhaluje tzv. „začarovaný kruh“.

V začarovaném kruhu

„Cukr se rozkládá v buňkách a meziprodukt tohoto rozkladu aktivuje RAS proteiny. To zase stimuluje proliferaci buněk,“ říká Thelevein. Tento cyklus pozorovaný v kvasinkových buňkách podle něho může pomoci vysvětlit agresivitu rakoviny.

Dr. Jennifer Ligibelové, předsedkyni výboru pro genetickou bilanci Americké společnosti pro klinickou onkologii, přijdou tato zjištění velmi zajímavá. I přesto však naléhavě vyzývá k dalšímu výzkumu.

shutterstock 543917185

Odborníci doporučují hledat alternativy k rychle se metabolizujícím rychlým cukrům

Klíčový mechanismus

„Když mluvíme o vztahu mezi cukrem a rakovinou, přemýšlíme i o tom, co řídí hladinu cukru v krvi – u lidí je to především jejich váha,“ říká Ligibelová, profesorka medicíny na Harvardské lékařské škole. Organismus lidí s nadváhou a obezitou zpracovává cukr jinak než tělo jejich štíhlejších a lehčích souputníků. Toto řízení cukru vede k cukrovce typu 2, což je onemocnění vykazující vysokou hladinu cukru v krvi.

Hladina inzulinu, hormonu, který tělo používá k řízení cukru v krvi, roste, protože se tělo stává odolným vůči jeho účinkům. „Zjistili jsme, že vyšší hladina cukru v krvi a vyšší hladina inzulínu jsou spojeny s rizikem vzniku rakoviny," uvedla Ligibelová. Klíčové přitom není samotné sladidlo, ale právě onen mechanismus, jímž tělo zpracovává množství cukru v krvi. Prevencí se proto může stát zdravý životní styl skládající se ze správně sestaveného jídelníčku, pravidelného pohybu a dostatku relaxace a odpočinku.

Obezita, která vede k rakovině

Na otázku, zda věří, že zvýšená konzumace cukru vede ke zvýšenému výskytu rakoviny, Thevelein odpovídá: „Ne, určitě ne.“ On a spoluautoři to ve studii ani neuvádějí. „Na druhou stranu všichni víme, že když jíme hodně cukru, máme tendenci – což bylo jasně prokázáno – k obezitě,“ rozvádí dále.

„A obezita s vyšším rizikem rakoviny spojena je,“ dodává. Přestože je tak velmi brzo na to vyvádět nějaké předčasné závěry, domnívá se Thevelein, že dlouhodobá konzumace velkého množství cukru může vést k dysregulaci RAS proteinu v normálních buňkách, která spouští vznik RAS genů a přetváří je v buňky zmutované.

Hledejte alternativy

Co chtěl veřejnosti Thevelein svou studií sdělit? „Hledejte alternativy. Snažte se hledat způsoby, jak tělu poskytnout cukr a energii jinak než pomocí rychle se metabolizujících rychlých cukrů.“

Hovoří o komplexních cukrech, které se uvolňují pomaleji, a tělo je také pomaleji přijímá. Najdete je ve škrobu a celých zrnech. Jejich konzumace by podle něj měla prospět nejen pacientům s rakovinou, ale všem, kteří chtějí udělat něco dobrého pro své tělo.

 

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...