fbpx

Známý český fyzioterapeut ve své nové knize mluví o zásadní moci, kterou má mysl a nálada na tělesný stav a výkon

Zveřejněno: 26. 4. 2018

To, že výkonnost a kondici našeho těla ovlivňuje stav psychiky, potvrdil při křtu své knihy Labyrint pohybu náš nejznámější fyzioterapeut prof. Pavel Kolář. Psychika podle něj hraje zásadní roli v životě i ve sportu, a proto je důležité, aby terapeut znal nejen správnou diagnózu a léčebný postup, ale také aby pacientovi uměl ve správnou chvíli říct to, co ho pozvedne a poléčí na duši. Pak se můžou dít zázraky, protože tělo duši poslouchá.

Související…

Jarní detox: Co dělat, když tělo i duše volají po očistě?
Věra Keilová

Na křtu knihy z pera novinářky Renaty Červenkové se sešla naše sportovní elita zastoupená Jaromírem Jágrem, Kateřinou Neumannovou, Radkem Štěpánkem a s nimi přišel i Zdeněk Svěrák. Oblíbený herec, dramatik a scénárista flowee.cz řekl: „Před pěti lety jsem měl vážné problémy s plotýnkami a Pavel je důkaz toho, že když se pomůže duši, pomůže se tím i tělu. Když mě bolelo úplně všechno, zeptal se mě, co bych řekl tomu, kdyby to vzal na sebe, a myslel tím předsednictví správní rady obecně prospěšné společnosti Paraple. Tím, že ze mě sejmul tíhu, na kterou mi už nezbývaly síly, mě vlastně vyléčil. Když jsem se ho zeptal, jak to při svém pracovním vytížení zvládne, odpověděl, že to pár let vydrží,“ dodal Zdeněk Svěrák.

„Tím, že ze mě sejmul tíhu, na kterou mi už nezbývaly síly, mě vlastně vyléčil.“

Radek Štěpánek prohlásil, že mu prof. Kolář pomohl mimo jiné k přeučení některých pohybových stereotypů, čímž se jeho vrcholová sportovní kariéra prodloužila o několik let.

Pavel Kolář: Labyrint pohybu

Kniha je rozhovorem s jedním z našich nejznámějších fyzioterapeutů. Lze se v ní dočíst o řadě užitečných informací o lidském těle. I laik se v ní konečně dozví vše o Vojtově metodě. Vysvětleny jsou zde základní principy lidského pohybu a jeho vývoje a také role, jakou v něm sehrává náš mozek, špatné geny, stres, přetěžování, neuspokojivé vztahy, absence spirituality atd. V našem organismu se totiž nic neděje náhodně. Kromě toho prof. Kolář v knize mluví o svém dětství, o letech, kdy se vrcholově věnoval gymnastice, o své rodině, o cestě k víře i o tom, jak zvládá fakt, že sám trpí Bechtěrevovou nemocí. „Hýbeme se buď málo, nebo špatně a pohyb se vytrácí nejen ze života, ale i z medicíny,“ tvrdí renomovaný fyzioterapeut, který na poli rehabilitační medicíny působí už třicet let.

Kateřina Neumannová zase vzpomínala na osudnou noc před svým triumfem v běhu na lyžích na Olympijských hrách v roce 2006 v Turínu. „V Turíně mi pomohl k medailím, protože noc před olympijským závodem nebyla nic pěkného. Kromě svých znalostí Pavel s člověkem také cítí, ale není to kalkul, a právě proto mu to funguje,“ řekla na adresu Pavla Koláře. Tak si Kateřina vysvětluje jeho „zázračné“ terapeutické schopnosti.

Respektovat biologickou přirozenost

„Psychika má na tělo obrovský dopad a už mnohokrát jsem si ověřil, že funguje i tzv. nocebo efekt. Je to opak placeba a znamená to, že když lidé očekávají, že se jejich potíže zhorší, v důsledku tohoto psychického nastavení k tomu skutečně dojde,“ uvedl prof. Pavel Kolář a pokračoval: „Oficiální medicína však s touto subjektivitou nepočítá, a tak budu rád, když k tomu aspoň trochu přispěje naše kniha. Lidé by také měli vědět, že někdy onemocní hlavně ze stresu, a to se zdaleka netýká jen vrcholových sportovců,“ uvedl.

Také v rehabilitaci je podle něj důležitý zdravý rozum a respektování biologické přirozenosti, ale zároveň dodal, že v dnešní době obojí spíš ztrácíme. A jak naši známí sportovci knihu pokřtili? Poklepali na ni neurologickým kladívkem. Kniha obor fyzioterapie a rehabilitačního lékařství přibližuje i laikům, a jak řekl Jaromír Jágr, když lidé pochopí, jak tělo funguje, mohou si určité dílčí záležitosti léčit i sami, nebo jim alespoň předcházet.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...