fbpx

Anastázie Harris o tom, jaká je nejlepší prevence, aby člověk ve vyšším věku nepřestal myslet. Chce to zkrátka chodit

Zveřejněno: 31. 3. 2019

Kdo zažil milovaného člověka, jak se nadobro ztrácí v nemilosrdném objetí ponižující demence, je skoro umanutý se jí sám vyhnout. A konečně (aspoň devadesát procent žen) má naději. Ale jenom, když se budeme udržovat každodenně fit.

Ukrutně závidím Pražanům. Mají schody. Mají metro plné schodů, které se dají vyjít, a ještě líp: dají se vyběhnout. Miluji stanici Malostranská. Jakmile po levé straně začnete vybíhat do pohyblivých schodů, v zádech vás podpírá posměvačný pohled těch, co se v poklidu přidržují a stojí na pravé straně: „Ha, uvidíme, jak dlouho to paninka vydrží!“ Tím pádem „musíte“ vydržet, a pokud jste tak fit jako já, na posledních třiceti schodech jste si jisti, že u sebe poznáváte všechny příznaky infarktu. Vtom ale zaregistrujete pohled příjemného třicetiletého mladíka a nemáte na vybranou: musíte až na vrchol a teprve pak potupně sebou seknout a zemřít až u turniketů.

Nechápu starší cestující, že se na jezdících schodech jen vezou.

Chápu mladší cestující, že se nikam neženou, jsou mileniálové, mají všechno na háku, i demenci a smrt. Nechápu starší cestující, že se na jezdících schodech jen vezou. Jak elegantně jednoduchý, rychlý a účinný způsob udržovat se v kondici, když každý den dvakrát vyjdete dlouhý eskalátor.

Co nejčastěji, prosím

Ve výzkumu na léčbu demence zmizely závratné sumy jak v černé díře. Ukazuje se, že přes  obrovské úsilí neexistuje nic efektivnějšího, nic, co nemá vedlejší účinky, nic jiného, co můžete mít hned a bez finančních investicí. Švédové si nejsou pořád jistí přesně proč, ale v klinických zkouškách prokázali, že ženy, které ve středním věku pravidelně cvičí, mají až devadesátiprocentní vyhlídky, že se jim demence vyhne. Helena Horder z Univerzity v Gothenburgu doišla k závěrům, že fyzická aktivita napomáhá metabolismu v mozku, a tím se mozek efektivněji zbavuje toxinů.

I jemná aktivita jako chození nebo zahradničení má nesmírně příznivý vliv na dobrou fyzickou kondici.

Prachobyčejné cvičení těla je dobré a vždycky bylo. Ale teprve dnes je empiricky možné dokázat, že třeba cyklisté, kteří se náruživě propotí na kole, můžou mít ještě v sedmdesáti tělo dvacátníků. Nikdo zatím neví, kolik pohybu přesně potřebujeme. Ale i jemná aktivita jako chození nebo zahradničení má nesmírně příznivý vliv na dobrou fyzickou kondici.

Související…

"Digitální demence" je nová civilizační epidemie
Milada Kadeřábková

Kýžených výsledků se ale nedobereme, pokud se neudržujeme ve formě co nejčastěji. Proto si potřebujeme vybírat fyzické výkony, které nás baví, a opakovat je. Máte velký dům a baví vás ho luxovat? Pokud tak činíte svižně a často, samozřejmě se to počítá. Já jsem spíš na ty schody...

foto: Shutterstock, zdroj: Time

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...