fbpx

Má prokazatelné protizánětlivé účinky a navíc skvěle chutná

Zveřejněno: 14. 4. 2023

Na kurkumu narazíte prakticky v každém indickém jídle a ve spoustě jihoasijských i jihoamerických receptů. Koneckonců i v anglických recepturách, jelikož si její chuť a chuť kari směsi, která kurkumu obsahuje, oblíbili i Angličané svého času dlící v podřízené Indii. Dnes je tedy součástí i anglického stravování.

Samotnou rostlinu najdete v Indii, Číně nebo v Peru, její dužnaté kořeny jsou podobné zázvoru a podobně se také používají.

Kurkuma však v posledních letech zažívá i v západním světě nebývalou slávu a je součástí každého textu o detoxu, o kurkuminoidy se v poslední době zajímá řada mainstreamových vědeckých pracovišť ve světě. 

Kurkuminoidy, především nejznámější z nich kurkumin, které kurkuma obsahuje, jsou aktivní látky, jež tělu poskytují samé blaho a pomoc. Kurkuma aktivuje činnost mozku, zlepšuje paměť, má protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky, léčí žaludeční potíže, v zimě je na posílení imunity a vyléčení zánětů v krku doslova požehnáním...

Záněty samy o sobě jsou v těle krátkodobě léčivým opatřením, kterým se náš organismus vypořádává s bakteriemi všeho druhu. Ovšem chronické záněty stojí za řadou západních civilizačních poruch metabolismu. Právě častým a pravidelným užíváním kurkumy se jich můžeme zbavit.

Kurkuminoidy mají schopnost proniknout skrze buněčnou membránu a působit v buňce. Dokážou ovlivnit i hormony. Chrání mozek rovněž před přemírou fluoridu sodného.

profimedia 0361554521

Jak kurkumu užívat

Kurkuma se hodí do mnoha pokrmů od masa přes rizota po luštěniny, ale je dobré myslet při jejím používání na několik věcí, které využití kurkuminoidů v těle podpoří. Pokud chceme, aby nám kurkuma sloužila co nejlépe, nechejme ji v potravinách přejít varem. Přidávejme do jídel spolu s ní černý pepř, který obsahuje látky napomáhající vstřebávání kurkuminoidů do organismu. Dále je dobré přidat některý ze zdravých tuků, ve kterých se kurkumin rozpouští.

Kurkuma je v českých zemích dostupná jako prášek nebo čerstvý kořen.

profimedia 0361498195

Kurkumové zlaté mléko

Pokud jím posilujeme v zimě imunitu, vyplatí se sáhnout po rostlinném mléce, které nezahleňuje organismus, ideální je kokosové nebo mandlové. Pokud nemáme čerstvý kořen kurkumy k dispozici, vytvoříme pastu z pěti vrchovatých lžic mleté kurkumy, vody a špetky černého pepře, kterou povaříme a necháme vychladnout. Ohřejeme mléko, vmícháme do něj malou lžičku kurkumové pasty a lžíci kokosového oleje. Nevaříme. Když teplota nápoje trochu klesne, přidáme med.

Hardcorovější varianta se zázvorem:

3 deci ohřátého rostlinného mléka, palec kořene kurkumy, palec kořene zázvoru, čtvrt lžičky mletého černého pepře, lžíci kokosového oleje a lžíci medu vlijeme a vložíme do food processoru a pulsem umixujeme. Můžeme zcedit, ale hodí se vypít vše včetně vlákniny. Připravte se na razantnější zážitek.

 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...