fbpx

Podobné vlastnosti jako konopí má třeba kakao i lanýž. A i tyhle potraviny vlastně dokážou člověku udělat radost

Zveřejněno: 26. 10. 2019

Kanabinoidy jsou hlavní účinné látky obsažené v konopí, z nichž nejznámější jsou psychoaktivní THC (tetrahydrokanabinol) a CBD (kanabidiol). Většina z vás určitě minimálně o THC někdy slyšela, co ale možná nevíte, je fakt, že konopí není jediná rostlina produkující tyto zdraví prospěšné chemické sloučeniny, které vyživují náš endokanabinoidní systém. V menším množství je najdeme i v řadě superpotravin a rostlin.

Theobroma cacao znamená v překladu „potrava bohů“. Kakaovník pravý či prostě kakao je superpotravina, která má množství léčivých vlastností, a to díky přítomnosti tzv. chemikálií štěstí. Jedná se theobromin, fenylethylamin, tryptofan a endokanabinoid anandamid. Poslední jmenovaný je v kakau zastoupen v relativně velkém množství a přirozeně se vyskytuje i v lidském těle, zejména v mozku, jenž tuto látku produkuje.

Zajímavostí játrovek, jejichž domovinou je Nový Zéland, je přítomnost kyseliny perrottetinové. Tato látka stejně jako THC spolupracuje s kanabinoidními receptory.

Endokanabinoid anandamid reguluje náladu, paměť, chuť k jídlu, vnímání bolesti a kromě toho navozuje euforický stav, díky čemuž získal označení neurotransmiter „blaženosti“ či „THC produkované člověkem“. Chcete-li kakao využít pro zdravotní účely, je nutné přijímat pouze surový fair trade produkt ekologického zemědělství, nikoli zpracované kakao či snad mléčnou čokoládu. Důvod je ten, že přidáním sušeného mléka do kakaa dojde k zablokování léčivých látek, které už nemohou být vstřebány do těla.

Pepřovník černý – Piper nigrum

Pepřovník černý sice neobsahuje přímo kanabinoidy, ale má s konopím společnou minimálně aromatickou molekulu zvanou beta-karyofylen, kterou toto koření obsahuje. Tento terpen se dokáže podobně jako rostlinné kanabinoidy vázat na receptory CB2, které se vyskytují v lidském těle, a tím například mírnit záněty. Nejrůznější výzkumy naznačují, že beta‑karyofylen by mohl být využit také při léčbě artritidy a osteoporózy, a navíc může zvyšovat účinnost samotných kanabinoidů.

profimedia 0361373069

Canabinoidy nebo velmi podobné látky obsahuje řada superpotravin.


Třapatka – Echinacea

Tento zaručený prostředek proti nachlazení má s konopím také leccos společného. Na rozdíl od něj se ovšem třapatka do lidského endokanabinoidního systému (konkrétně na receptor CB1) nezapojuje skrze kanabionoidy, ale kanabimimetika, čímž pomáhá mírnit úzkosti, migrény, únavu či artritidu. Echinacea dále obsahuje N‑alkylamidy (NAA), které se svým účinkem na lidský organismus velmi podobají THC, konkrétně mírní bolesti, záněty a řídí imunitní systém.

Lanýž černovýtrusý – Tuber melanosporum

Stejně jako kakaovník a naše tělo produkují anandamid i lanýži. Ten se v endokanabinoidním systému člověka váže na receptory CB2, čímž reguluje lidské emoce nebo řídí naše vnímání bolesti. Vzhledem k těmto vlastnostem vybral český vědec a objevitel anandamidu Lumír Hanuš název, jenž v sanskrtu znamená „molekula blaženosti“.

Pepřovník opojný (kava) – Piper methysticum

Kava se v tradiční medicíně používá jako léčivý čaj ulevující od neklidu a chronických bolestí. Díky svým sedativním účinkům je v určitých kulturách rovněž vyhledávaným přírodním prostředkem proti úzkostem. Na ostrově Fidži je tato bylina ostré chuti národním nápojem, který je připravován smícháním nadrceného kořene s vodou. Kava obsahuje chemické sloučeniny, které se podobně jako THC vážou na mozkové receptory CB1 související se závislostmi a bažením po drogách.

Játrovky – Radula Marginata

Zajímavostí játrovek, jejichž domovinou je Nový Zéland, je přítomnost kyseliny perrottetinové. Tato látka stejně jako THC spolupracuje s kanabinoidními receptory (konkrétně s CB1) a podle všeho je i schopna se na ně navázat. Psychoaktivní účinky játrovky zřejmě nemají, stejně jako konopí jsou však známé svým příznivým vlivem na zdraví: léčí se jimi záněty průdušek, chronické dýchací potíže, nemoci žlučníku, jater a močového měchýře.

Související…

Je legalizace cesta? Kouření konopí v mládí zvyšuje riziko vzniku deprese
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...