fbpx

Proti onemocnění pomnůže kořen pampelišky nebo obyčejný křen

Zveřejněno: 29. 1. 2018

Považujete pampelišky za plevel a hledáte efektivní způsob, jak se jich natrvalo zbavit? Měli byste vědět, že několik studií prokázalo jejich protinádorové účinky. Stejně je to i s křenem, který také účinně bojuje proti rakovině.

V roce 2009 proběhl výzkum, jehož cílem bylo zkoumat protinádorové účinky extraktu z kořenů pampelišky. Ten odhalil, že čaj z pampelišky zabíjí různé druhy rakovinných buněk u zvířat (včetně rakoviny tlustého střeva, leukemie, melanomu a rakoviny slinivky) a je nyní testován v první fázi klinických studií u lidí s nádory v konečném stadiu.

Čaj z kořene pampelišky

Teď to ještě není aktuální, ale během jara a léta si můžete sami připravit zásoby tohoto blahodárného čaje. Kořen pampelišky najdete jednoduše na své zahradě, nebo kdekoliv v přírodě. Kořen nakrájejte nebo rozemelte, vložte půl až jednu lžičku do čajového sáčku, nechte louhovat po dobu 20 minut ve vroucí vodě a můžete servírovat. Pokud se rozhodnete sklízet velké množství kořenů pampelišky, tak je před uložením usušte. 

Nejúčinnější je i po usušení prášek z kořenového výtažku, který můžete konzumovat v čaji, šťávě, smoothies, zkrátka v jakémkoli nápoji. V současné době se zkoumá maximální netoxická denní dávka pro člověka. Dva až tři šálky denně však prý podle vědců rozhodně neublíží, naopak.

To ovšem není všechno, co obyčejná pampeliška nabízí. Její listy obsahují vitaminy A, K, C a B6, thiamin, riboflavin, vápník, železo, draslík, mangan, folát, hořčík, fosfor a měď. Přidejte si je do salátu, vařte je v polévce nebo si je zase přimíchejte do smoothies.

profimedia 0247528572

I křenu stačí čajová lžička denně. Má desetkrát více protirakovinných látek než brokolice.

I křenu stačí jedna čajová lžička

Nedávná studie Univerzity v Illinois zase prokázala léčebné účinky obyčejného křenu. Ten obsahuje sloučeniny, které by mohly pomoci detoxikovat a eliminovat volné radikály v těle způsobující rakovinu. „Věděli jsme, že křen má příznivé účinky na zdraví, ale v této studii jsme jej mohli poprvé spojit s aktivací určitých detoxikačních enzymů,“ říká Mosbah Kushad, vedoucí studie.

„Nikdo přitom nemusí konzumovat křen ve velkém množství, naštěstí stačí jedna čajová lžička tohoto kořenu denně,“ dodává Kushad. Jeho výzkumný tým v křenu identifikoval a kvantifikoval sloučeniny, jež bojují proti rakovině (tzv. glukosinoláty). Vědci přitom zjistili, že křen obsahuje přibližně 10krát více glukosinolátů než například brokolice, která je považována za superpotravinu.

foto: Profimedia, zdroj: FoodRevolution

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...