fbpx

Vědci se snaží přijít na to, jak zastavit spermie a nepoškodit srdce

Zveřejněno: 3. 2. 2018

Zatímco ženy mají k dispozici široký výběr perorální antikoncepce, muži navzdory desetiletí výzkumu nemají v tomto ohledu žádnou možnost. Vše se však pravděpodobně brzy změní. Vědci z American Chemical Society prokázali, že jsou ve vývoji první antikoncepční pilulky pro muže na velmi slibné cestě. Jejich složení však tak slibně nezní – antikoncepce má totiž obsahovat rostlinný extrakt, který afričtí lovci a válečníci tradičně používají jako šípový jed způsobující srdeční zástavu oběti.

Mezi přírodními národy obávaný extrakt ouabain lze získat z kořenů, stonků a semen dvou druhů afrických rostlin, a to Acokanthera schimperi a Strophanthus gratus. Tato chemikálie se na nízké úrovni nachází také v tělech savců, kde reguluje krevní tlak. Ouabain působí též jako srdeční glykosid, zpomaluje srdeční frekvenci a zároveň zvyšuje sílu kontrakcí, a tak je v opravdu malých dávkách předepisován i při léčbě arytmie, hypotenze nebo infarktu.

Jak spolu souvisí srdce a spermie?

Ouabain narušuje průchod iontů sodíku a vápníku přes membránový protein Na+/K+ -ATPase, který se nachází v buněčných membránách a je tvořen proteinovými podjednotkami. Některé podjednotky se nachází v srdeční tkáni, ale jeden jejich typ se vědcům podařilo objevit také v buňkách spermií.

Ouabain se silně váže na tyto podjednotky, čímž na jedné straně významně ovlivňuje činnost srdce, na druhé však potlačuje i plodnost mužů. Využití ouabainu jako antikoncepčního prostředku by sice bylo účinné, avšak spojené s vysokým rizikem poškození srdce.

Vývoj na dobré cestě

Vědecký tým vedený Gundou Georgovou a Gustavem Blancem proto začal pracovat na vývoji ouabainových analogů, které by se vázaly pouze na protein ve spermiích, nikoli v tkáních. Z rostlinného extraktu vědci vypreparovali cukr a přítomné laktony nahradili triazoly, čímž vytvořili preparát, který dokonale znehybní spermie, a to, jak dokazují poslední výzkumy, zcela bez dalších vedlejších vlivů.

Plusové body nové sloučenině přidává i fakt, že je její antikoncepční účinek reverzibilní – funkce spermatických buněk po ukončení léčby derivátem ouabainu by neměla být nijak ovlivněna.

foto: Pexels, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...