fbpx

Zveřejněno: 22. 1. 2018

Na americký trh dorazila poslední „přírodní“ novinka v boji proti menstruačním bolestem. Nejedná se však o rybí tuk ani nahřívací láhev, nýbrž o „konopné tampony“ aplikované v moderní formě čípků. Nový přípravek podle zkušeností uživatelek pomáhá při menstruačních křečích a bolestech zad. 

Tampony určené na menstruační bolesti začala vyrábět kalifornská firma Foria. Ta je známá svou nabídkou lubrikantů a dalších produktů s obsahem konopí, které mají zmírnit ženské potíže, stimulovat libido, ale nenavodit psychoaktivní účinky.

Neschváleno, ale už pomáhá

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv konopné tampony dosud neschválil a zatím neproběhlo ani jejich klinické testování, přesto recenzentky na internetu už dnes tvrdí, že jim ulevují při menstruaci, bolestech v kříži a také že účinkují déle než klasická analgetika.

Jedna z žen uvádí, že jí během dvaceti minut od zavedení zmizely křeče. Podle dalších názorů mají tampony velmi příjemnou vůni připomínající těsto na sušenky. Jiná uživatelka píše: „Po částečném odstranění dělohy se mi vrátila endometrióza. Když propukne naplno, vypadám, jako bych byla těhotná, dostanu zánět močového měchýře a kromě toho všeho trpím mučivými bolestmi. Konopné tampony jsou však jedna z mála věcí, které mi přinášejí úlevu.“

„Až díky nim se mi podařilo zabránit zhoršujícím se bolestem, křečím a pocitům bodání v pochvě,“ informuje o účincích další žena jménem Megan, která si předtím stěžovala na nesnesitelné bolesti.

Stránky firmy ovšem prozrazují i „druhou stranu mince“. Jedno balení obsahující čtyři tampony přijde v přepočtu zhruba na 1000 korun. Dále se na nich dočtete: „Konopí coby přirozený prostředek zmírňující doprovodné příznaky menstruace má za sebou dlouhou a bohatou historii. Naší snahou je zprostředkovat tyto silně léčivé vlastnosti všem ženám a současně využívat moderní extrakční metody, které budou standardizovat čistotu a účinnost získaného produktu, a tím pádem zaručovat jeho bezpečné a dostupné užívání.“

Kanabinoidy bez rauše

Foria dále uvádí, že ženy mohou konopné tampony užívat současně s klasickými. Radí, že v takovém případě mají nejprve zavést ten konopný, patnáct minut počkat a následně zavést menstruační tampon. Lék se skrze poševní stěny okamžitě vstřebá do krevního oběhu, načež přichází ke slovu kanabinoidy. Ty svým působením na nervy dělohy, děložního hrdla a vaječníků údajně zastaví bolesti a uvolní svalstvo ženských pohlavních orgánů.

Konopné tampony se vyrábějí z kakaového másla, které má rovněž zdraví prospěšné účinky, destilovaného konopného oleje a kanabinoidů, především CBD (kanabidiol), jenž má řadu léčebných vlastností. A na rozdíl od psychoaktivního THC nezpůsobuje žádné změny vědomí. V současnosti jsou tampony k dispozici pouze ve státech Colorado a Kalifornie, ale vzhledem k vyloženě pozitivním recenzím se určitě brzy dočkáme podobných přípravků i v Evropě a České republice.

foto: TheHeartySoul.com, zdroj: Independent

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...