fbpx

Petr Fořt radí, jak nenechat potomky ztloustnout.

Zveřejněno: 25. 1. 2018

V minulých dvou dílech o dětské obezitě jsme si řekli, jaké jsou vnější a vnitřní vlivy i další důvody k tomu, že populace našich dětí neustále tloustne. Teď bychom si měli říct, co dělat, aby alespoň „ty naše“ zůstaly v normě. Stačí dodržovat pár základních pravidel, změnit stravu a hodně vysvětlovat.

Prvním krokem k úspěchu by měla být aktivita rodičů. Pokuste se dítěti podle jeho věku více či méně nenápadně vysvětlit, jak je správná strava důležitá. Zkuste třeba využít pozitivní příklady veřejně známých osobností v kultuře a sportu, které děti znají. Dítě nesmíte mentorovat natož traumatizovat například vyhrožováním, že nebude-li dodržovat vaše pokyny a bude odmítat jíst „váš“ pokrm, tak „špatně skončí“, bude mít špatnou sportovní výkonnost, bude nemocné či tlusté.

Pokuste se vařit novým způsobem, přemýšlejte o jídelníčku ve vztahu k aktuální situaci, například s ohledem na růstová období nebo na pravidelné fyzické zatížení. Nikdy přitom nepoužívejte konzumaci stravy jako donucovací prostředek.

Vhodné potraviny

Propašujte do dětských pokrmů více zeleniny, vybrané druhy ovoce, správně zpracovaná celá zrna obilovin, zvyšte postupně podíl nových druhů luštěnin a pseudocereálií formou kombinovaných pokrmů. Naučte se je chutně a atraktivně připravit tak, aby je dítě přijalo bez protestů. Stejně jako vaše dítě by se měla stravovat i celá rodina, což možná bude nakonec to nejtěžší...

Pokud víte, že existuje takzvaná interindividuální stravovací variabilita, tak jirespektujte také u svého dítěte. Zvlášť v nižším věku může mít dítě stále zachované potravní  instinkty, a tak nelze vyloučit, že kategorické odmítání nějaké potraviny či pokrmu má základ v jeho genové výbavě. Musíte si být tedy jistí, že dítě netrpí potravinovými intolerancemi, nebo dokonce alergiemi.

profimedia 0200530574

A co bude jako teď k jídlu? Papající dítě může někomu přijít roztomilé, ale přehánět by se nemělo nic.

Snídaně jako základ

Pokuste se vašeho potomka naučit, aby vydatně snídal. Když se to podaří, umožněte mu konzumovat snídani v klidu. Zamezíte tak vzniku takzvaného vlčího hladu, k němuž jinak dojde v průběhu dopoledního vyučování. Během vlčího hladovění klesá u dítěte pozornost, stoupá agresivita a nervozita. Snídaní navíc snížíte touhu dítěte po nevhodném typu přesnídávky, především v případě, kdy si ji kupuje samo.

Když přesto dítě ráno nemá hlad nebo je ve stresu, nikdy mu žádné jídlo nevnucujte. Pokud nedokážete naučit dítě (nebo sebe) vstávat včas, je lepší nesnídat, ale připravit správně sestavenou přesnídávku. I přípravou správných svačinek zabráníte konzumaci limonád a sladkostí. Nahraďte zkrátka čipsy, krekry, sušenky, oplatky a levné tyčinky všeho druhu ovocem, případně jogurtem, správně sestaveným sendvičem a podobně.

Snažte se mít přehled o tom, co, kolik a jaké potraviny či pokrmy dítě konzumuje, jaké má rádo a které mu naopak dělají problémy a proč. Přemýšlejte, zda byste mohli nevhodné potraviny nahradit jim podobnými, které bude dítě tolerovat. Pokud vy jako rodiče nebudete jíst zdravě, a dokonce budete trpět nadváhou, dítě vás prokoukne a nebude vaše rady respektovat. A to o to důsledněji, čím bude starší.

Vyhněte se extrémům

Nepřehánějte to s příliš kategorickými pokusy o použití některého z alternativních výživových stylů. Nedoporučuji učit dítě veganství nebo vitariánství. K tomu si když tak v dospělosti dojde. 

Věnujte také mimořádnou pozornost dostatečnému příjmu vhodných tekutin. Dětský organismus ztrácí tekutiny intenzivněji než ten dospělý. Dostatečný příjem neslazených tekutin je kromě toho jedním ze základních opatření v řešení nadváhy. 

Jak ovlivnit dítě ve výběru školních obědů

Zjistíte-li, že se dítě ve škole stravuje nevhodně, například že si vybírá především sladká jídla či naopak jídla smažená, nebo víte-li, že školní jídelna vaří špatně, nezbývá než připravit například dvě odlišné přesnídávky. V případě starších dětí je chyba, když si předem připravené jídlo ohřívají v mikrovlnné troubě. Ještě horší variantou „hotového domácího oběda“ jsou zamrazené pizzy, nemluvě o sušenkách a čipsech „ze špajzu“. Pokud má dítě velkou chuť k večeři, případě by si dalo něco i před spaním, musíte pátrat, zda konzumuje přesnídávku a zda opravdu jedlo oběd.

Pokud dítě už nadváhou trpí, zkuste regulovat velikost porcí i množství jednotlivých složek pokrmu.  Nedovolte dítěti, aby si z ledničky nebo spíže bralo hotové potraviny nebo pokrmy dle vlastní volby bez vašeho svolení, nebudete-li mít jistotu, že najde jen to, co schvalujete. A hlavně, jezte i s dítětem v klidu, ideálně celá rodina u jednoho stolu. Zkuste také dítě motivovat tím, že bude aktivně pomáhat při přípravě pokrmů. 

Na závěr už nabídnu jen pár jednoduchých triků, jak snížit obsah energie ve stravě. Pak už popřeji hodně štěstí a zdraví vám i vašim dětem.  

  1. Omezte nabídku tučného masa a masných produktů, nepoužívejte ztužené rostlinné tuky včetně těch, které výrobci používají jako součást jakési „chutné“ potraviny.
  2. Omezte na minimum jednoduché cukry, tedy i všechny slazené nápoje včetně ledových a jiných komerčních čajů a „ovocných“ nápojů.
  3. Nepoužívejte nápoje ochucené umělými sladidly.
  4. Přestaňte chodit do cukrárny a nenoste domů zákusky a bonbony.
  5. Naučte se připravovat domácí moučníky „racionálním“ způsobem, případně „pečení“ nahraďte například palačinkami, rýžovým nákypem, dušeným či pečeným ovocem – ale i tak velmi omezeně.
  6. Přestaňte používat „pomazánky podle kuchařky“, protože vždy obsahují mnoho nevhodného (ztuženého) tuku.
  7. Pokud má dítě nadváhu, nepodávejte k večeři sladká jídla.
  8. Když dítě inklinuje k nadváze, omezte výrazně nabídku sladkého ovoce (banány, jižní citrusové plody a hroznové víno).
  9. Snídaně ze slazených cereálních produktů zalitých mlékem je pro dítě, a to nejenom pro to, které trpí nadváhou, nevhodná.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...