fbpx

Řeší nemoci srdce i strach z pavouků

Zveřejněno: 22. 1. 2018

Virtuální realita není zdaleka jen fiktivní svět počítačových her. Dnes už se tato „simulační technologie“ používá v mnoha oborech. Sportovcům pomáhá vytrénovat dokonalou techniku pohybů, konstruktéři díky ní mohou „navštívit“ interiéry dosud neexistujících budov a v armádě je velmi oblíbený simulátor létání. Virtuální svět má však obrovský potenciál i ve zdravotnictví.

Doktor Juan Carlos Muniz, kardiolog v dětské nemocnici v Miami, stál před obtížným úkolem. Jeho malá pacientka se narodila jen s polovinou srdce a jednou plící a doktoři jí dávali jen minimální šance na přežití. Měla však velké štěstí, neboť lékaři měli k dispozici aplikaci virtuální reality Cardboard, díky níž mohli vidět dívčino srdce ve formě 3D.

Právě to jim umožnilo celou proceduru pečlivě a co nejbezpečněji naplánovat. Dnes už je dívka zcela zdravá a její matka popisuje celou záležitost jako zázrak. Toto je ukázka jen jednoho z mnoha případů, kdy virtuální realita výrazně pomohla při léčbě. Její potenciál je však mnohem větší.

Při bolestech a pro zvýšení motivace

Pacienti, kterým byla amputována část těla, často trpí jakousi „imaginární“ bolestí v inkriminovaném místě a právě zde se používá tzv. „terapie virtuálního zrcadla“. Jedinec dostane headset, který mu zprostředkuje virtuální verzi chybějící části těla a pomůže mu lépe se s nepříjemnými pocity vyrovnat. Navíc i mnohé studie prokázaly, že po vstupu do smyšleného světa jsou části mozku spojené s pocity bolesti méně aktivní.

Cvičení nám kvůli své monotónnosti často připadá nudné. Speciálně navržené programy však umožňují využít terapeutické pohyby tak, aby se staly součástí jakési imaginární hry. Například musíte zdvihnout ruku nad hlavu, abyste chytili virtuální míč. Je mnohem zábavnější cvičit ve smyšleném světě než v posilovně nebo doma a naše motivace k pohybu se tím tedy zvyšuje.

Pomoc při fobiích i návratu z války

Jestliže trpíte nepřekonatelnými obavami z výšek, pak by asi poslední místo, kde byste se chtěli ve virtuálním světě ocitnout, byla střecha vysokého mrakodrapu. Avšak právě tato metoda je jednou z nejpoužívanějších.

Princip je jednoduchý. Pacient si nasadí speciální brýle a v mžiku se před ním objeví objekt strachu, například obrovský pavouk nebo sál plný lidí, kteří čekají na jeho vystoupení. Výhodou této metody je fakt, že může být přizpůsobena konkrétním nárokům pacienta a navíc ji může provozovat nejen v lékařské ordinaci, ale třeba i doma v obýváku.

Na následujícím videu se můžete podívat, jak vypadá terapie pomocí virtuální reality, pokud máte strach pavouků.

Dalším zajímavým nástrojem je také tzv. Bravemind neboli odvážná mysl. Používá se k léčbě posttraumatického stresového syndromu a zaměřuje se především na vojáky, kteří psychicky utrpěli na misích a mají problém s návratem do běžného života. Léčba většinou probíhá tak, že vojákovi je v přítomnosti specialisty znovu a znovu přehráván traumatický zážitek. Díky tomu si pacient opět prožije emoce s ním spojené a má možnost se s nimi postupem času vyrovnat. 

Efektivnější vzdělávání

Trénink doktorů a sester zabírá mnoho času a často musí být zprostředkován už tak zaneprázdněným a většinou drahým profesionálem. Ale virtuální realita je stále častěji používána například k výuce anatomie, praktikování operací a podobně. Ponoření do reálné simulace procedury a procvičování jednotlivých kroků a technik je daleko lepší než pasivní sledování videí či experta při práci.

Díky technologiím virtuální reality však můžeme vzdělávat i lidi na druhém konci světa. Velký potenciál zde vidí také Mary Spio, výkonná ředitelka Next Galaxy, která má mimo jiné v plánu využít technologie virtuální reality ke vzdělávání žen v rozvojových zemích, kde často chybí základní znalosti například ohledně průběhu porodu, přenosu infekcí a podobně.

Možnosti pro využití virtuální reality jsou nekonečné. Nástroje pro vytvoření imaginárních světů pomáhají snižovat napětí a stres, zlepšují kvalitu myšlení, šetří čas i peníze, a dokonce zachraňují lidské životy. Právě explozivní rozmach tohoto oboru je důkazem, že technologický pokrok může být nejen hrozbou, ale i velkým přínosem.

foto: Profimedia, zdroj: Independent

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...