fbpx

Zveřejněno: 13. 7. 2017

Nová studie potvrdila, že ženy, které za sebou mají přirozený porod, jsou ve srovnání s matkami po císařském řezu mnohem vnímavější i citlivější ke svým dětem a lépe reagují na jejich křik a pláč.

Výzkum provedený na Yaleově univerzitě sledoval dvě skupiny novopečených matek od dvou do čtyř týdnů po porodu. První kategorii tvořily ženy, které rodily přirozenou cestou, ve druhé byly ty, které z nejrůznějších důvodů podstoupily císařský řez. U všech zúčastněných byla měřena aktivita mozku pomocí magnetické rezonance. Největší pozornost vědci věnovali těm oblastem mozku, které jsou zodpovědné za regulaci emocí, motivace a chování a jejich aktivitě v situacích, kdy dítě pláče nebo křičí.

novorozene shutterstock 301455563

Maminky, které rodily přirozenou cestou, jsou prý mnohem vnímavější k dětskému pláči než ty, které rodily císařským řezem.

Přirozený porod pro citlivější péči i dobrou náladu

„Císařský řez je spojen s poklesem mateřského chování u zvířecích matek a se zvýšením poporodní deprese u žen. Na základě těchto faktů jsme přemýšleli, jaké oblasti mozku jsou v důsledku císařského řezu méně aktivní,“ vysvětluje záměr výzkumu vedoucí autor studie Dr. James Swain.

Vědci přesně vystopovali specifické mozkové okruhy a celou řadu hormonů, jež hrají roli v rozvoji a podpoře rodičovského chování. Měření mozkové aktivity pak jasně prokázalo, že u matek, které rodily přirozeně, dochází k rychlejší a intenzivnější aktivitě sledovaných mozkových center i k vyplavování většího množství hormonů v reakci na dětský pláč či křik. V důsledku toho byla první skupina matek mnohem vnímavější a citlivější k potřebám dítěte a uměla je také lépe utěšit. Jejich mozek navíc dokázal dobře regulovat emoce – matky po přirozeném porodu se lépe vyrovnávaly se stresem, byly méně sužovány výkyvy nálad a i riziko rozvoje poporodní deprese u nich bylo významně nižší.

V hlavní roli oxytocin

Odpověď na tuto skutečnost je podle vědců jednoduchá. Za vším stojí hormon oxytocin, který se u porodu ve velkém množství vyplavuje při děložních stazích a vagino-cervikální stimulaci a který je rovněž spouštěčem mateřského chování. Jelikož se u císařského řezu vyplavuje v podstatně menším množství, jsou matky, které zvolily tuto cestu, o jeho zdravotní benefity ochuzeny. Již dříve bylo prokázáno, že oxytocin mění neurohormonální podmínky porodu a citlivost lidského mozku. Tato studie však ukazuje, že jeho působení dobu porodu dalece přesahuje.

tehotenstvi shutterstock 372816457

K císařskému řezu se ženy uchylují i přesto, že jim nic nehrozí. Mnohým z nich vyhovuje předem stanovené datum zákroku nebo se přirozeného porodu zkátka bojí.

Ženy potřebují více informací

Císařský řez je za určitých podmínek nezbytný, a to hlavně v případech, kdy by přirozený porod ohrozil život nebo zdraví matky či dítěte. Jeho nárůst je však alarmující – například ve Spojených státech v roce 1965 touto cestou rodilo 4,5 % žen, v roce 2006 to bylo již 29,1 % žen. „Naše studie poskytuje lepší pochopení neurofyziologických a psychologických faktorů ve vztahu mezi rodičem a dítětem. Tyto výsledky jsou velmi důležité, protože stále více žen odkládá rodičovství do vyššího věku, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že budou rodit císařským řezem,“ potvrzuje Dr. Swain. Podle něj by měla být každá žena na základě vlastní i rodinné anamnézy včas informována o tom, do jaké míry jí hrozí rozvoj poporodní deprese, aby tento životní krok mohla pečlivěji zvážit a naplánovat.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...