fbpx

Zveřejněno: 11. 6. 2017

Proč?! Proč jsme vlastně chtěli dítě, když teď nemáme čas ani se pořádně nadechnout! To je pořád práce, úkoly, domácnost, hrát si, povídat, ošetřovat, zařizovat, být k dispozici. Jo, je to krásné, ale aspoň občas bych chtěl/a být taky sám/sama! Dělat si chvíli, co chci. Nebo nedělat nic, jenom vegetit. Proč?!

Taky jsem si kladla podobné otázky a musím říct, že mě amok většinou za čas přešel. Okolo mě to probíhalo většinou podobně – aktuální běs, že nestíháme, děti každou chvíli otravují a nemáme čas na sebe. Pod tím stále přítomná láska k dítěti a radost, že ho máme – jenom holt s občasnou chutí toho neřáda nejlíp prodat. Co pomáhá to zvládnout?

cas2

Někdy je toho na nás rodiče prostě moc. Pak je potřeba si udělat čas pro sebe

Pravidla

Ono je to nepopulární. Ale potřebné. Mít jasno, co se smí a nesmí a proč. Za co jsou odměny a za co tresty. Kdy se omlouváme, a to jak děti, tak rodiče. Domácnosti bez pravidel jistě existují, avšak s nimi jde výchova snáz. Ale je potřeba být důslední.

Důslednost

Přijde mi, že vychovávat dítě i psa je v podstatě stejné. Když nejste důslední, pes s vámi bude cvičit. Dítě – si bude dělat, co chce. Ani z jednoho nebudete v pohodě. Důslednost je možná úplně nejdůležitější rodičovská vlastnost. Bohužel – opět nepopulární, protože nepohodová. (Tak si dopřejte vždycky nějakou odměnu, když jste důsledně trvali na svém. Mně to pomáhalo J).

Ctít hodnotu času

Například přijde za vámi potomek s otázkou: „Tati, můžeš mi pomoct s matikou?“ Řekněte, jak jste na tom – „Ano, za 15 minut.“ Nebo – „Fajn, mám teď hodinu volna, tak se na to můžeme vrhnout. Ale pak jdu na volejbal.“ Dospívající dítě má ale stejné právo říct, kdy může. Což znamená, že uklidit nádobí ho necháme tehdy, kdy na to má čas, ne kdy chceme my!
cas pro sebe

S větším dítětem můžete relaxovat společně

Právo na odmítnutí

Nemusím vždycky vyhovět. Ale musí být jasné proč (jsem unavená/ý, fyziku neumím, potřebuju chvíli klidu…). A musí být jasné, že neodmítám dítě, ale jeho požadavek. Platí pro obě strany, rodiče i dítě. I dítě má právo odmítnout, ale musí říct proč.

Den pro dítě

Jdete na motokáry, do kina, bruslit, na zmrzlinu… a jste celé odpoledne (nebo jak dlouho chcete) jenom s dítětem. Ono vymyslí program, zajistí lístky a vybere cestu, vy to jenom zaplatíte. A jste spolu. Na oplátku vám dítě nechá čas pro vás.

Čas pro sebe

A jdu do lesa nebo jenom spím nebo s partnerem/partnerkou jedeme na prodloužený víkend do Vídně… Každopádně zažívám nebo zažíváme vzácné chvíle, kdy víme, že o děti je postaráno, a my si jenom vegetíme, jak bylo řečeno nahoře v článku. Zajistěte si je a nenechte si je vzít! Nakonec, co nás má nabíjet, těšit a energetizovat, když ne takové zážitky!
 

Pro další nápady, tipy a moudra se podívejte na e-booky, videa a články Olgy Medlíkové na www.olga-ebooky.cz.

Čtěte také:

Volná výchova není rozmazlování. Nezaměňovat! 

Olga Medlíková: Zapojte děti do domácích prací. Tímto můžete začít

Mateřská není vězení. Nevzdávejte se toho, co máte rádi! 

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...