fbpx


Zveřejněno: 10. 4. 2017

Dítě má právo na život, hlásají slogany hnutí Stop genocidě, která je striktně proti potratům. Na svých stránkách prezentují fotografie plodů v týdnu, kdy je potrat v mnoha zemích legální. A „mrazí z nich“ je jen velmi chabé přirovnání pocitu, který pulzuje celým vaším tělem. Jenže skutečně je lepší nechat vyvíjet plod v břiše patnáctileté slečny, která je sama ještě dítětem?

Žijeme v 21. století. Některé zákony jsou ale horší než ve středověku. Na jednu stranu se hlásíme k neomezující svobodě, ale hned na to nad námi visí Damoklův meč ve chvíli, kdy si o svobodě skutečně rozhodovat chceme. V otázce potratů se to názorně zrcadlí.

Ve většině vyspělých států je možné ukončit těhotenství do 12. týdne. Konkrétně v české legislativě je to ukotveno v zákoně č. 66/1986 Sb., kde se píše, že žena má možnost se rozhodnout pro umělé přerušení těhotenství, je-li naměřeno stáří plodu maximálně 11 týdnů a 6 dnů. Podobně to má i Německo, Maďarsko, Rakousko, Slovensko nebo Španělsko.  Proti tomu vládne v některých ústavách extrém, který potraty zakazuje úplně. Patří sem například Irsko, Malta, Rumunsko nebo Čína. Polsko nebo Irsko vydávají povolení zase jen v některých případech a v jiných stát dělá všechno proto, aby alespoň zamezil možnosti na potrat jít tím, že odstřihne penězovod. Tento případ právě řeší celá Amerika. Je to sotva pár měsíců, kdy prezident Donald Trump zavedl rozhodnutí zastavit financování mezinárodních organizací, které vykonávají interrupce.

shutterstock 462061795

Irsko nebo Čína potraty zcela zakazují. Jediná možnost je dítě porodit a dát k adopci.

Svoboda nebo omezování?

SANEP zveřejnil data, ze kterých je zřejmé, že většina lidí se hlásí k názoru, že by si ženy měly mít možnost určit, zda se chtějí stát matkami či nikoli. Přesto ale legislativa mnoha zemí nutí ženy nechat si dítě, které počala po hrubém znásilnění. Proč? Aby jí  svou podobou celý život připomínalo trauma, na které chce zapomenout? Nebo takové, kde je zřejmá vývojová vada plodu a na svět přijde bezbranný člověk, který prožije život napůl? Nehledě na to, že ta druhá polovina zase nese celoživotní utrpení matky, která takové dítě na svět přivede? Situace v moderních společnostech se často navrací k dobám, kdy byla v pořádku i genocida Židů. Ještě v 19. století byl potrat v Rusku zakázán a trestán 5 lety vězení pro ženu a za doby Hitlera se tresty ještě zpřísnily až na trest smrti.

07 weeks 01

Přerušení těhotenství v šestém týdnu. Plod se odsává.

Největším paradoxem dějin je snad legislativa Číny, která na jednu stranu nařizovala ještě před pár lety politiku jednoho dítěte a zároveň už v této době zakazovala potraty. Jenže dopad tohoto systému byl ještě více morbidní než ukončení těhotenství. Je známo mnoho případů, kdy čínské ženy potají rodily a následně usmrcovaly svá novorozeňata nebo si je dokonce nechaly zabíjet „na zakázku“.

Zastánci vs. odpůrci

Odpůrci potratů, organizace a hnutí za práva dětí zmiňují odstrašující případ na doživotí odsouzeného doktor Kermita Gosnella, který na klinice ve Filadelfii ženám nabízel službu, která spočívala v ukončení těhotenství i ve 24. týdnu, tedy v týdnu, kdy se prokazatelně jedná o vizuálně hotové dítě. Dokonce usmrcoval za nehorázné sumy již narozené dětí, kterým přerušil páteř a míchu. Jenže co společného má takto podaný odstrašující případ s miniinterrupcí, která spočívá v odsátí plodu v tom nejranějším stadiu, zvlášť je-li nechtěný?  

Pravděpodobně se shodneme, že potrat by měl být velmi vážně promyšlený a neměl by se uskutečnit z pouhého rozhodnutí ženy, které se to zrovna nyní nehodí, třeba protože jede na dovolenou, kde chce popíjet mojito na pláži, ale nutit ženy vychovávat děti, když na ně nejsou připravené, nemají partnera, se kterým by je chtěly vychovat, to popírá veškeré body šťastného života.

shutterstock 443810188

Aktivisté tvrdí, že každé dítě má právo na život!

V každé zemi by bylo optimální nastolit svobodnou volbu a vložit více financí do vzdělávání a prevence nechtěného početí. A to bez ohledu na náboženství. Je totiž rozdíl, zda se věřící žena rozhodne nechat si dítě, přestože ví, že se narodí postižené, protože potrat je porušením jednoho z nejdůležitějších přikázání – nezavraždíš, protože to tak cítí jako správné, a zda zoufalá matka čtyř dětí již v tak náročné finanční situaci skutečně musí ze zákona porodit i to páté. 

Řešením, jak celé situaci předejít, je šířit osvětu o tzv. postkoitální antikoncepci, která předejde početí již v momentě, kdy došlo k nechráněnému styku a hrozí zde jeho riziko. Více se o ní dozvíte v našem dalším článku.  

Čtěte také: Jóga umí vyřešit ztrátu ovulace i premenstruační syndrom, Recyklované mateřství, Menstruace bez odpadu

foto: Shutterstock, Stop genocidě, zdroj: Daily Mail, Stop Genocidě, Potrat

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...