fbpx

Zveřejněno: 21. 6. 2017

Podle vědců mají sluneční paprsky na svědomí drtivou většinu příznaků stárnutí kůže včetně vrásek. Stojí tedy bronzová pokožka za pár let navíc? Dle studie stačí pouze o 2 % větší poškození kůže a už vypadáte o celé tři roky starší.

Cílem studie zveřejněné v lékařském časopise Clinical bylo zjistit, jak sluneční záření ovlivňuje vzhled pokožky. Dermatologové zkoumali tváře 298 žen ve věku 30 až 78 let s 12 experty, sledujícími fotografie jednotlivých obličejů na obrazovkách. Poté další dobrovolníci pozorovali ženské tváře a odhadovali jejich věk. Výsledky studie prokázaly, že účinek UV záření se zvyšuje s věkem. Významné rozdíly byly zjištěny ve výskytu vrásek a kvalitě textury kůže u žen po dosažení věku 50 let, které vyhledávají slunce a vypadají starší, než ve skutečnosti jsou, na rozdíl od těch, které slunění neholdují.

opaleni shutterstock 462126706

Slunce je zodpovědné za 80,3 % příznaků stárnutí pleti, proto NIKDY nezapomínejte na krém se silným faktorem.

Hlavní viník: slunce

Vědci během studie také vypracovali tzv. „procento poškození sluncem“ a vypočítali, že slunce je zodpovědné za 80,3 % příznaků stárnutí pleti. Také zjistili, že ženy s 80% poškozením kůže vypadají na svůj věk, zatímco ty, které mají 82% a 78% poškození, vypadají o 3 roky starší, ve druhém případě mladší, než skutečně jsou.

„Naše studie potvrzuje fakt, že slunění je odpovědné za předčasné stárnutí kůže, a srovnání mezi dvěma skupinami žen s odlišnými zvyky týkajícími se opalování nám umožnilo jasně ukázat vliv UV záření,“ říkají výzkumníci z centra pro výzkum a vývoj L´Orealu v Paříži. Nicméně dodávají, že například za ochabování kůže v obličeji je zodpovědné dlouhodobé působení gravitace. Dr. Richard Warren, dermatolog na univerzitě v Manchesteru, uvádí: „Je velmi obtížné přesně rozlišit vnitřní (přirozené) stárnutí a vnější stárnutí způsobené ostatními vlivy.“ Mezi další faktory, které mění vzhled a strukturu pleti, patří gravitace, přirozený proces stárnutí, strava, kouření, nemoci a stres.

opaleni shutterstock 516337219

Studie na dvojčatech jasně potvrzuje „ničivé“ účinky slunce na kůži.

Srovnávací studie dvojčat

Fakt, že slunce se významně podílí na stárnutí pokožky, potvrdila také studie dvojčat z roku 2009, která srovnávala vzhled dříve identických žen. Ukázalo se, že například Susan žijící na Floridě a holdující slunci, opalování a také cigaretám, vypadá oproti Jeanne z Ohia, která nikdy nekouřila, „o deset let starší.“ „Když potkáme nové lidi, říkám, že je má sestra, ale nikdy ne, že jsme dvojčata,“ říká Jeanne. Také v další dvojici na první pohled starší Brenda vypověděla, že tráví 7x více času na slunci než její sestra Barb, která také na rozdíl od Brendy nekouří.

Efektivní ochrana před slunečním zářením snižuje nejen příznaky stárnutí, ale také riziko rakoviny kůže. Proto na ni především během letních měsíců nezapomínejme.

 

foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...