fbpx


Zveřejněno: 5. 5. 2017

Celulitida je věc nehezká a nás ženy umí parádně potrápit. Existuje nespočet „fíglů“ jak se nepěkných dolíčků zbavit. Jediné zaručené řešení je změna jídelníčku a  podstatně více pohybu, zařazeného do našeho života. Anticelulitidní cvičební program je navržen tak, aby výsledkem byla pevnější postava a redukce celulitidy. Hlavně jde o to, abyste se jako žena ve svém těle cítila opět příjemně i přitažlivě.

Druhý týden anticelulitidního cvičebního programu má oproti tomu předchozímu jen jediný rozdíl – zvýšení časové frekvence chůze. Prodlužte procházky na 30–40 minut. Nemusíte se ihned pustit do dlouhé hodinové chůze. Zvyšovat časový horizont můžete postupně. Podstatné je, abyste opravdu splňovala harmonogram chůze a nevynechávala jej. Co se týče cviků, ty zůstávají naprosto stejné. Nezapomínejte ani na důkladné zahřátí a protahování, které omezuje nepříjemnou bolest a chrání svaly před možným úrazem.

prochazka shutterstock 370379834

V druhém týdnu anticelulitidního cvičebního programu prodlužte procházky alespoň na 30-40 minut.

Úklony stranou

Stůjte s nohama rozkročenýma na šířku boků a lehce pokrčenými koleny. Zatáhněte břicho a podsaďte pánev. Uklánějte se pomalu doleva, přitom nechte ruku volně klesat podél stehna ke koleni. To samé opakujte na pravou stranu a střídavě provádějte 10krát na každou stranu.

Široké podřepy 

Postavte se zpříma s nohama rozkročenýma na šířku boků, zatáhněte břicho a podsaďte pánev. Oběma nohama se ještě malinko víc rozkročte a špičky chodidel vytočte směrem ven. Ruce dejte v bok nebo se opřete o opěradlo židle. Pokrčením v kolenou se pomalu snižujte do podřepu a opět se zvedejte do výchozí pozice. Kolena se pohybují ve směru špiček. Nezapomeňte držet správný postoj s rameny staženými dozadu a dolů. Břicho je zatažené, pánev a záda jsou ve stejné ose. Opakujte 10–20krát.

Cvičení na stehna a hýždě – výpady

Postavte se zpříma s nohama rozkročenýma na šířku boků, kolena mějte lehce pokrčená. Udělejte velký krok vpřed jednou nohou a snižte těžiště. Váha musí být přenesená na přední nohu a koleno přední nohy by mělo být nad chodidlem. Záda a pánev držte kolmo k zemi a břicho mějte zatažené. Vraťte se do výchozí pozice a vystřídejte nohy. Opakujte 10–16krát na každou stranu.

cviceni shutterstock 558955933

Pusťte si při cvičení energickou hudbu, uvidíte, že vás nakopne k lepšímu výkonu.

Cvičení na vnější stranu stehen – unožování ve stoje 

Postavte se zpříma, zatáhněte břicho a přeneste váhu na pravou nohu. Pravou rukou se můžete přidržovat židle či stolu, levou dejte v bok. Napněte levou nohu a unožujte doleva. V pozici, kdy ucítíte stažení svalů v levé hýždi, pohyb zastavte a držte na 1–2 vteřiny. Poté vraťte nohu do výchozí pozice. Pokud máte pocit, že stojná noha provádí veškerou zátěž, zkuste ji uvolnit a soustřeďte se na nohu, kterou zvedáte. Opakujte 10–16krát na každou stranu.

Posilování vnitřních stehenních svalů

Lehněte si na levý bok a podepřete si hlavu. Pokrčte pravé koleno (horní noha) a položte je před levou nohu tak, aby pravé chodidlo leželo před levým kolenem. Levou (spodní) nohu držte nataženou s lehce pokrčeným kolenem a zvedejte ji vzhůru, dokud neucítíte záběr na vnitřní straně stehna. Držte 1–2 vteřiny a pak nohu pomalu vraťte do výchozí pozice. Opakujte 10–16krát na každou nohu.

Protažení lýtkového svalu

Stoupněte si čelem ke zdi ve vzdálenosti cca 20–30 centimetrů. Zanožte jednu nohu, obě chodidla zůstávají na zemi a koleno zadní nohy propnuté. Naklánějte se ke stěně, dokud neucítíte tah v lýtkovém svalu zanožené nohy (můžete se rukama o stěnu opřít). Držte 10–30 sekund a pak nohy vyměňte.

protahovani shutterstock 557789635

Nezapomeňte se protáhnout před i po každém cvičení.

Protažení předního stehenního svalu

Postavte se zpříma a přeneste váhu na pravou nohu (můžete se přidržovat židle nebo stěny). Levou nohu ohněte v koleni a přitáhněte patu k hýždím. Levou rukou se držte za kotník. Podsaďte pánev a držte kolena vedle sebe. V přední části stehna byste měla cítit mírný tah. Vydržte v této pozici 10–15 vteřin a vystřídejte nohy.

Protažení kolenní šlachy

Jednou nohou nakročte vpřed. Zdvihněte prsty přední nohy a patu nechejte ležet. S výdechem se pomalu předkloňte a současně pokrčte stojnou nohu. Měla byste cítit tah na zadní straně stehna, v horní části lýtka a na zadní straně kolene. Vydržte v této pozici 10–5 vteřin a vystřídejte nohy.

Protažení třísel 

Sedněte si na podlahu a spojte chodidla před tělem. Záda držte stále rovná. Chyťte se za kotníky a chodidla přitáhněte k tělu. Když lehce zatlačíte lokty do kolen směrem k podlaze, ucítíte tah na vnitřní straně stehen. Vydržte 10–15 vteřin.

voda shutterstock 338405402

Dodržování správného pitného režimu je alfou a omegou zdravého životního stylu.

Protažení hýžďových svalů

Lehněte si na záda a pokrčte levé koleno. Pravou nohu překřižte přes levé koleno tak, aby se pravý kotník opíral těsně nad levým kolenem. Chyťte se oběma rukama za levé stehno a přitahujte nohu pomalu k tělu, dokud neucítíte tah v hýždích a na vnější straně stehen. Vydržte 8–10 vteřin a vystřídejte nohy.

Stravovací tipy pro boj s celulitidou 

Pokud chcete radikálně zmírnit celulitidu, je potřeba nejen se dostatečně hýbat, ale odstranit z vašeho jídelníčku potraviny, které zvyšují hladinu toxinů v těle. Právě tyto pokrmy mohou za to, že tolik nenáviděné dolíčky nechtějí zmizet.  Když se zaměříme na to, co našemu tělu nejvíce škodí, je to především káva, oblíbené slazené nápoje, slané i sladké pokrmy, smažené jídlo, cigarety atd. Ani polotovary, které nám mnohdy usnadňují život, nejsou pro boj s celulitidou nic dobrého. Zapomeňte tedy na všechny instantní a zmražené potraviny. Co vám naopak velmi pomůže, je dostatek tekutin, hlavně čisté neperlivé vody, hodně ovoce a zeleniny a opomenout nesmíme ani detox. Očista těla vás zbaví škodlivých látek a nastartuje správnou funkci metabolismu.

Čtěte také:

Čtyřtýdenní anticelulitidní cvičební program: týden 1

Čtyři způsoby jak přelstít vaše tělo, aby začalo hubnout

Jste jako prkno? Konečně pro vás máme cvičení!

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...