fbpx

Zveřejněno: 6. 11. 2017

Káva není dobrá jen po ránu a z dýně nemusíte udělat vždy jen polévku. Vyrobte si živinami nabitý balzám na rty, který bude obsahovat daleko více účinných látek než ty, které koupíte v obchodech.

Balzámy, které koupíte v drogeriích, vám doporučit příliš nemůžeme. Většinou obsahují nějakou z parfémových složek, kafr, kyselinu salicylovou a další přísady, které rty dráždí. Takové balzámy se také paradoxně mohou významně podílet na tom, čemu se jejich používáním snažíme předcházet – vysoušení. Rty totiž mají schopnost samostatného zvlhčování. K tomu ale potřebují "volně dýchat". Přílišné používání balzámů s nevhodnými přísadami může vytvořit bariéru tak silnou, že rty už nedokážou autoregenerační procesy aktivovat a v tomto důsledku ještě více vysychají.

Mazat ano, ale ne moc často

V podzimním a zimním období, kdy se často střídá déšť se suchým větrem, je promazávání rtů určitě vhodné. Pozor ale na četnost. Jeden z nejvyhlášenějších dermatologů v New Yorku Joshua Zeichner varuje, že častým promazáváním zničíte schopnost rtů se regenerovat. Rty se přestanou hydratovat, protože na nich neustále vytváříte vrstvu, která má tyto schopnosti také. Zároveň  se vám může stát, že budete na mazání rtů vyloženě závislí. „Kdykoli  zapomenu vzít s sebou balzám, šílím. Nedokážu se soustředit na to, co říká člověk, s nímž mluvím, protože mě rozptylují moje zoufale suché rty,“ uvedla novinářka listu Sydney Morning Herald. A taková závislost se může léčit stejně obtížně jako jakákoli jiná, protože se jedná o stejný psychický proces.

shutterstock 524062540

I na balzámu na rty si můžete vytvořit závislost.

My ve Flowee doporučujeme volit přírodní produkty bez parfemace nebo si připravit výživný balzám doma z čerstvých ingrediencí, u kterých máte jistotu, že zůstane zachována i hodnota vyživující. 

DiY: Vyrobte si s námi kávovo-dýňový balzám na rty

Vybrali  a vyzkoušeli jsme recept, který přikládáme níže. Jeho základem je dýně, která obsahuje vitaminy A a E. Ty mají schopnost podpořit regeneraci buněk a vyhlazovat strukturu rtů. Obsažená káva je bohatá na silné antioxidanty, které jemnou pokožku rtů ochrání před ataky volných radikálů. Cukr má zvlhčující účinky a obsahuje také dostatek kyseliny glykolové, která zabraňuje stárnutí. Med, bambucké máslo a kokosový olej, které se používají hlavně jako pojící prvky hmoty, mají protizánětlivé účinky. 

shutterstock 689258158

U doma vyrobených balzámů máte jistotu, že výrobek obsahuje vyživující složky.

Na výrobu podzimního balzámu na rty budete potřebovat:

  • 30 g hnědého cukru
  • 30 g kávové sedliny
  • 2 lžíce dýňového pyré (rozmixovaná dýňová dužina)
  • 1 čajovou lžičku medu
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • ¼ čajové lžičky bambuckého másla
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku

Hnědý cukr, kávovou sedlinu a dýňové pyré v malé misce dobře promíchejte vidličkou. Přidejte ostatní ingredience a míchejte, dokud se vše dokonale nespojí. Finální produkt dejte do dobře uzavíratelné skleněné nádoby. V případě suchých a popraskaných rtů naneste malé množství balzámu na čistý měkký kartáček, žínku nebo prst a jemně jím krouživými pohyby masírujte rty po dobu 30 sekund. 

 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...